Persconferentie: Dringende oproep geen feestjes thuis, maximaal zes gasten

Foto: Jan Buurma

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus. Daarmee viel premier Rutte met de deur in huis tijdens de persconferentie dinsdagavond.

Premier Rutte waarschuwde dat het coronavirus zich nog altijd gestaag verspreidt in Nederland. Het reproductiegetal staat al weer een aantal weken boven de één. Ook het economisch scenario bij een tweede golf moet voorkomen worden. ‘Heel veel mensen zullen dan wel hun baan verliezen’, aldus Rutte.

Regionale aanpak is volgens Rutte heel belangrijk om het virus aan te pakken.

We zullen stappen terug moeten doen, ‘helaas’, aldus Rutte. Het overgrote deel van de mensen houdt zich aan de basisregels en horeca, instellingen, musea werken hieraan goed mee.

De verspreiding van het coronavirus gaat vooral mis in de privé sfeer, achter de voordeur. Bij familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en in vriendengroepen op minder dan anderhalve meter afstand. “Daar zien we de meeste besmettingen. Wat onder elkaar misschien veilig voelt, is schijnveiligheid.”

De oproep is om thuis voorlopig thuis geen feestjes of borrels te houden. Het dringende advies is om maximaal zes gasten thuis te ontvangen (hierin worden kinderen niet meegeteld), mits anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Ook moet gevraagd worden of iedereen klachtenvrij is.

Vaste zitplaats

Ga voor eventuele feestjes of borrels naar een horecazaal waar beter de anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Wel geldt in een zaal een vaste zitplaats, geen fysiek contact, met registratie en van te voren een check op gezondheid. Zaalverhuurders en horecaondernemers worden gevraagd daar scherp op te letten.

Het moet volgens Rutte echt, ‘het is geen tijd om lieve koekjes te bakken’.

Thuiswerken

De cijfers geven geen aanleiding om te versoepelen na 1 september. De maatregel om zo veel mogelijk thuis te werken blijft van kracht. ‘Daar zat geen einddatum aan’ en dit advies blijft.

De scholen werken aan een veilige omgeving. ‘Compliment aan heel het onderwijs’, aldus Rutte. Onverminderd blijft gelden dat kinderen thuis blijven bij klachten of als iemand binnen het gezin positief test op corona.

De inschatting van het RIVM is momenteel dat 50.000 mensen besmettelijk zijn. De waarschuwing is ‘logisch nadenken en gezond verstand gebruiken’. We kunnen volgens minister de Jonge ‘met 17 miljoen mensen voorkomen dat er opnieuw noodzakelijke stappen nodig zijn’.

“Laten we samen ons aan alle basisregels te houden”.

Testen

Er wordt nogmaals benadrukt dat het belangrijk blijft om je te laten testen als je klachten hebt. Het is ook belangrijk om de testuitslag af te wachten in quarantaine. Er wordt onderzocht hoe een quarantaine verplicht kan worden. Volgens de wet kan het, maar er wordt nu uitgezocht hoe.

De quarantainetijd kan verkort worden van 14 naar 10 dagen. Dit zou kunnen helpen om de quarantainetijd dragelijker te maken. Maar ook dan geldt; Heb je klachten? Laat je testen!”

Heb jij zelf klachten of corona-achtige symptomen? Laat je dan testen. Maak een afspraak door te bellen met 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl om online een afspraak te maken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden