RIVM: ‘Tweeënzestig coronabesmettingen in gemeente in twee weken’

Foto: Publiek Domein

In de gemeente Groningen zijn tweeënzestig besmettingen met het coronavirus vastgesteld in de afgelopen twee weken. Dat blijkt uit de laatste weekupdate van het RIVM.

Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 38 besmettingen ten opzichte van de twee weken ervoor. In deze periode zijn er volgens het RIVM geen nieuwe ziekenhuisopnames en aantal overledenen gemeld.

In de provincie Groningen werden 65 COVID-19 patiënten gemeld in de afgelopen week.

Landelijk

Landelijk is het aantal nieuwe coronabesmettingen iets gedaald, van 4.036 naar 4.013. Het is de eerste daling sinds het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met weekcijfers komt.

Zestien mensen zijn in de afgelopen week overleden aan het coronavirus. Verder werden vijftig mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege een besmetting, tegen 38 in de week ervoor. Ook het aantal opnames op de intensive care steeg. In de afgelopen zeven dagen zijn 25 mensen op een ic-afdeling beland, tegen 18 in de week ervoor.

In Nederland zijn de afgelopen week 4.013 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn 23 meldingen minder dan het aantal meldingen van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 50 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 12 meer dan vorige week. Er zijn 16 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld, 7 meer dan in de week er voor.

Reproductiegetal R blijft boven 1

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel andere mensen één persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Het reproductiegetal is 1,19. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 119 andere mensen die besmet worden.

Stijging van 59 besmettingsclusters COVID-19

Er zijn op dit moment 438 actieve COVID-19 clusters bekend in Nederland. Dit zijn er 59 meer dan de week ervoor. Een cluster wordt gevormd door drie of meer aan elkaar gerelateerde besmettingen.

De meeste clusters zijn gerapporteerd in de thuissituatie (155), daar ligt de grootte van de clusters tussen de 3 en 19 mensen. Daarna volgen de besmettingen door contacten met familie en vrienden en tijdens feestjes, werksituatie, verpleeghuis, en tijdens vakantie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden