Premier Rutte en minister De Jonge geven persconferentie over coronavirus

Foto: Archief De Redactie

Voor de tweede keer binnen twee weken geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een persconferentie over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. De aanleiding is de stijging van het aantal besmettingen.

Twee weken geleden zei Rutte tijdens de persconferentie dat het virus ‘aan een gevaarlijke opmars’ bezig is. Rutte en De Jonge maakten toen onder meer bekend dat de horeca bezoekers moet vragen naar hun naam en contactgegevens, zodat er makkelijker bron- en contactonderzoek kon worden gedaan en de mogelijkheid om horeca en pretparken voor twee weken te sluiten als blijkt dat er mensen besmet zijn geraakt. Ook werd bekend dat de GGD reizigers uit landen met een oranje reisadvies zou controleren of die zich aan de twee weken thuisisolatie houden.

Het kabinet besluit dinsdag welke extra maatregelen nodig zijn om het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandagavond na overleg met de veiligheidsregio’s dat stappen nodig zijn om een tweede coronagolf nog voor te zijn. Het gaat om landelijke maatregelen, maar ook regionale. Zo komt Amsterdam volgens De Jonge dinsdagavond zelf met specifieke maatregelen en volgt Rotterdam later deze week.

“We moeten wegblijven bij een nieuwe of een gedeeltelijke lockdown”, zei de ‘coronaminister’. Hij wilde niet vooruitlopen op de maatregelen, omdat daarover nog een besluit moet worden genomen. Met de vertegenwoordigers van de 25 veiligheidsregio’s werd maandag gesproken over de besmettingen en de regionale verschillen daarin. Zo hebben Amsterdam en Rotterdam meer coronabesmettingen. De Jonge en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben tijdens het overleg met de regio’s vooral gekeken naar de cijfers en naar wat nodig en mogelijk is.

Verschillende regio’s hebben aanvullende maatregelen nodig om het virus in te dammen. Amsterdam en Rotterdam lopen voorop om met een eigen ‘instrumentenkoffer’ te komen. Zo geldt op drukke plekken in beide steden al een mondkapjesplicht. Woensdag doet de rechter uitspraak of zo’n plicht wel rechtsgeldig is of niet.

De veiligheidsregio’s samen hebben bij de ministers aangedrongen op een verplichte quarantaine van twee weken na terugkeer uit risicogebieden in het buitenland. Het duurt echter nog even voordat hier regels voor zijn gemaakt. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen hoopt dat het “zo snel mogelijk is te regelen”.

De burgemeesters willen steekproefsgewijs kunnen controleren. 100 procent handhaven hoeft niet. De meeste mensen houden zich volgens Bruls aan de wet.

Volgens bronnen komt het kabinet dinsdag naar verwachting met een nieuwe beperking van groepsgroottes. Het maximum aantal mensen dat in het begin van de coronacrisis gold, is in de zomer losgelaten, als zij maar wel 1,5 meter afstand houden. Maar omdat mensen nu vooral in de privésfeer besmet raken, door feestjes, barbecues en andere bijeenkomsten, overweegt het kabinet weer een beperking van de groottes.

De persconferentie begint om 19.00 uur en wordt live uitgezonden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden