UMCG: ‘Slim nanodeeltje vindt zelf route naar infectie’

Foto: CC0/Publiek Domein

Nederlandse en Chinese wetenschappers hebben een slim nanodeeltje weten te ontwikkelen dat in staat is om zelf een route te vinden naar een infectie in het lichaam én de bacteriën te doden.

Dergelijke nanodeeltjes kunnen uiteindelijk een belangrijk middel worden in de strijd tegen antibioticaresistente infecties, zegt UMCG-hoogleraar in de biomateriaal gerelateerde biofilms en infecties Henny van der Mei.

Het ontwikkelde nanodeeltje weet door te dringen tot de kern van de infectie. Het deeltje zorgt er vervolgens ook voor dat bacteriën door het lichaam worden verspreid, waardoor ze beter kunnen worden gedood door immuuncellen en bestaande antibiotica. ‘Voor zover wij het kunnen overzien, is dit het eerste slimme nanodeeltje dat deze beide functies in zich heeft’, zegt UMCG-hoogleraar Henny Van der Mei.

‘Verspreide bacteriën kunnen gemakkelijker door immuuncellen uit de bloedcirculatie worden verwijderd dan wanneer ze dicht bij elkaar op een infectieplaats leven’, zegt Van der Mei. ‘En wanneer de bacteriën verspreid zijn over het lichaam, vergroot dat de werkzaamheid van bestaande antibiotica.’

Probleem wordt onderschat

Door bacteriën veroorzaakte infecties kunnen worden bestreden met antibiotica, die de bacteriën doden of de groei remmen. Een bacterie kan echter ongevoelig voor het antibioticum worden als het vaak gebruik wordt. Bij deze resistente bacteriën helpen antibiotica niet meer. Volgens Van der Mei wordt het gevaar hiervan nogal eens onderschat.

‘Als we niets doen, dreigen antibioticaresistente infecties tegen het jaar 2050 wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak te worden. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van antibiotica en om nieuwe manieren te vinden om bacteriële infecties te bestrijden,’ aldus Van der Mei.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden