Rijksuniversiteit Groningen staat in top 100 van de wereld

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Wutsje

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat opnieuw in de top 100 van de wereld, blijkt uit de jaarlijkse ranglijst de Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai. Zaterdag werd de ranglijst van 2020 naar buiten gebracht.

Nederland is net als vorig jaar met vier universiteiten in de top 100 goed vertegenwoordigd in de ARWU-ranking van beste universiteiten ter wereld.

De RUG is vier plaatsen gezakt en staat dit jaar op de mondiale ranglijst op een gedeelde 69e plek. Daarmee is de RUG nog wel de tweede universiteit van Nederland. De hoogste Nederlandse notering is net als vorig jaar voor de Universiteit van Utrecht. De instelling staat op de 52e plek, drie plaatsen lager dan vorig jaar. De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden staan samen op een gedeelde 80e plaats.

Harvard en Stanford

De lijst wordt, net als voorgaande jaren, aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford. Op de derde plek staat het Britse Cambridge.

De ARWU-ranking bekijkt meer dan 1200 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de jaarlijkse ranglijst. Er wordt vooral gekeken naar de onderzoeksresultaten en het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals tellen zwaar mee.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden