Scholen weer begonnen in Groningen

Foto: De Redactie

De scholen in Groningen zijn weer begonnen. De zomervakantie voor de scholen in de noordelijke provincies is voorbij.

De vakantie is het eerst in regio noord voorbij. Leerlingen van basis-, speciaal basis-, speciaal-, voortgezet speciaal- en voortgezet onderwijs starten het schooljaar volgens de protocollen die voor de vakantie zijn opgesteld op basis van de richtlijnen van het RIVM.

Wel is het dringende advies aan iedereen boven de 12 jaar, die terugkomt uit een oranje of rood land vanwege het coronavirus veertien dagen in quarantaine te gaan. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen wel naar school, kinderopvang (waaronder buitenschoolse opvang) en aan sportactiviteiten deelnemen, tenzij zij gezondheidsklachten hebben.

Basis maatregelen

De belangrijkste regels zijn dat alle leerlingen volledig naar school gaan. Tussen de leerlingen hoeft geen 1,5 meter afstand bewaard te worden, tussen volwassenen wel. Leerlingen moeten vaak de handen wassen.

Basisschoolkinderen gaan vanaf maandag alle dagen van de week naar school en moeten thuisblijven als ze klachten hebben. Volwassen moeten anderhalve meter afstand houden in schoolgebouwen. Kinderen in groep 1 en 2 mogen met een neusverkoudheid wel gewoon naar school en de buitenschoolse opvang.

Middelbare schoolleerlingen hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden, maar wel met volwassenen. Er komt geen mondkapjesplicht voor scholieren of docenten.

Scholen moeten voldoen aan het zogeheten bouwbesluit, zei RIVM-baas Jaap van Dissel dinsdag. Daarin staat beschreven hoe vaak bepaalde ruimtes gelucht moeten worden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) kwam vorige week met richtlijnen voor goede ventilatie. Zo wordt aangeraden om iedere 10 tot 15 minuten ramen en deuren tegen elkaar open te zetten en moeten scholen draaiende ventilatoren en ventilatiesystemen die lucht circuleren vermijden.

In de wijk Meerstad opent het Integraal Kindcentrum Groenewei, in een tijdelijke locatie aan de Swifter in Meerstad. IKC Groenewei biedt onderwijs en opvang onder één dak voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Het nieuwe schoolgebouw van IKC Groenewei is naar verwachting in 2022 gereed. Lees ook: Tweede basisschool start na zomervakantie in Meerstad

Voor weggebruikers is het na de zomervakantie weer oppassen op de weg. Veel kinderen gaan weer naar of voor het eerst alleen naar school. Na de zomervakantie is het risico op een ongeluk bij kinderen van 12 jaar twee keer zo groot als in de rest van het jaar, meldt Veilig Verkeer Nederland.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden