Waterbedrijf Groningen: “Wordt de volgende crisis, een watercrisis?”

Foto: Publiek Domein

Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de “extreem grote drinkwatervraag” in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamste reden dat heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. “Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op”, waarschuwen zij.

De waarschuwing geldt voor Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Limburg. Alle drinkwaterbedrijven in deze provincies roepen mensen op om geen tuinen te sproeien en geen grote opzetzwembaden te vullen. “Een groot zwembad in de tuin vraagt 2500 liter water. Ter vergelijking: een bad vullen kost 120 liter water en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt”, aldus drinkwaterbedrijf Vitens.

Waterbedrijf Groningen riep ook al op om op deze warme dagen met tropische temperaturen alleen ‘noodzakelijk’ water te gebruiken tijdens de ochtend- (6-9 uur) en avondspits (18-22 uur).

Noodzakelijk is bijvoorbeeld water voor consumptie, handen wassen, wc doorspoelen en kort douchen. Minder noodzakelijk tijdens de ochtend- avondspits is bijvoorbeeld de tuin sproeien, auto wassen, een zwembadje vullen en de (af)wasmachine laten draaien.

“Het drinkwaterverbruik is bij warm meer hoger dan normaal. Logisch. Door samen alleen ‘noodzakelijk’ water te gebruiken tijdens de ochtend- en avondspits zorgen we er samen voor dat iedereen overal in de provincie Groningen voldoende waterdruk behoudt”, schrijft het Waterbedrijf Groningen.

Bedrijven die drinkwater maken uit grondwater, zoals Waterbedrijf Groningen en Vitens hebben daarvoor een vergunning. Ze mogen niet meer water oppompen dan vergund, want daardoor zou onherstelbare schade in de diepe ondergrond ontstaan. Bedrijven als het Zuid-Hollandse Dunea en Evides, dat drinkwater levert in onder andere Zeeland, hebben om die reden nog geen acute leveringsproblemen, want die bedrijven gebruiken rivierwater voor de waterproductie.

‘Wordt de volgende crisis, een watercrisis?’

Waterbedrijf Groningen heeft een filmpje ‘Wordt de volgende crisis, een watercrisis?’ online geplaatst, waarin uitgelegd wordt hoe we aan ons drinkwater komen, tips om zuiniger met drinkwater om te gaan en waar de problemen vandaan komen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden