Atalanta wint 12e tuinvlindertelling; Dagpauwoog winnaar in Groningen

Dagpauwoog.
Foto: Eveline de Bruin via Pixabay

In de provincie Groningen is de Dagpauwoog de meest getelde vlinder van de twaalfde editie van tuinvlindertelling. De vlinder Atalanta is landelijk de winnaar, meldde de Vlinderstichting zondagavond.

De Vlinderstichting organiseerde van 4 tot en met 26 juli de jaarlijkse tuinvlindertelling.

In de provincie Groningen werden 6.056 vlinders geteld. De Dagpauwoog werd het vaakst gezien, gevolgd door de Atalanta. Op de derde en vierde plaats eindigden het Kleine Koolwitje en het Groot Kool witje.

Opvallend was dat in de noordelijke provincies veel meer vlinders werden geteld. 84 procent van de Dagpauwoog werd gezien in Noord- en midden Nederland. “Vlinders hebben nog steeds last van de droogte van de afgelopen jaren”, vertelt een woordvoerder. In de noordelijke provincies is het een beetje koeler en viel net iets meer regen. En ondanks dat deze zomer niet zo heet is, merken we nog steeds het effect van de afgelopen twee jaar.”

De Atalanta werd landelijk het vaakst gezien, gevolgd door de Dagpauwoog, het Klein Koolwitje en het Groot Koolwitje.

Dit jaar zijn er 14.000 tellingen gedaan in 4500 tuinen. Er werden meer dan 117.000 vlinders geteld.

‘Is 2020 een goed vlinderjaar?’

Dit jaar werden er meer vlinders geteld in 2018 en 2019. “In vergelijking met de twee voorgaande jaren klopt dat ook”, zegt De Vlinderstichting. “Maar als we wat langer teruggaan en vergelijken met de periode 2009-2017, zien we helaas een daling. Vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit. De lichte opleving van dit jaar is dan ook geen reden tot optimisme.” De Vlinderstichting roept iedereen dan ook op om in de tuin iets te doen voor vlinders. Plant nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen. Alleen dan kunnen we zorgen de daling een halt wordt toegeroepen.

Met de verkregen informatie van de tellingen kunnen de vlinders beter geholpen en beschermd worden.

Alle resultaten van de tuinvlindertelling zijn hier te vinden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden