‘Treinramp bij Winsum herdacht’

Deze zaterdag, precies veertig jaar geleden, verloren negen mensen hun leven bij de treinramp in Winsum. Ook raakte 21 mensen zwaargewond op vrijdagmorgen 25 juli 1980.

Trein 8726 vertrok op het enkelspoor vanuit Winsum richting Groningen. Vanuit Sauwerd was de trein onderweg naar Winsum. Er werd in die tijd gewerkt met CRVL, Centrale Radioverkeersleiding op het baanvak tussen Sauwerd en Roodeschool. Er was nog geen treinbeveiliging en lichtseinen.

De machinist van de trein richting Groningen had te horen gekregen dat er gewacht moest worden in Winsum op een tegenligger vanuit Sauwerd omdat deze trein met enkele minuten vertraging was vertrokken uit Sauwerd. Ondanks de aanwijzing vertrok de machinist van trein 8726 toch.

Het was de bewuste vrijdagochtend erg mistig waarbij het zicht maximaal tweehonderd meter was. Ter hoogte van de Voslaan zag de machinist ineens de frontseinen van de tegenligger op zich af komen. Een botsing was niet meer te voorkomen. De ravage was enorm.

Een kleine groep nabestaanden herdachten zaterdagochtend de slachtoffers van de treinramp in Winsum. Ze legden bloemen bij het monument. De herdenkingsmaquette werd 25 jaar na de ramp opgehangen op de plek langs de spoorbaan waar het ongeluk zich voltrok.

Door de coronacrisis kon maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn bij de herdenking.

Rieks Oijnhausen – http://rieksoijnhausen.rieksoijnhausen.nl/
Rieks Oijnhausen – http://rieksoijnhausen.rieksoijnhausen.nl/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen