“Voorzichtigheid in Noord-Nederland in afwachting van tweede golf”

Foto: Archief De Redactie

Inwoners in Noord-Nederland zijn deze zomer voorzichtig bij het maken van hun vakantieplannen, ondanks het gemis van vrijheid, gezelligheid en spontaniteit. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Slechts 14 procent van de Noord-Nederlanders gaat deze zomer op vakantie in het buitenland, normaal gesproken is dat 60 procent. Slechts 1 procent kiest hierbij voor het vliegtuig. Wanneer Noord-Nederland te maken krijgt met de verwachte tweede coronagolf steunt 84 procent nieuwe lockdown-maatregelen.

Vakantieplannen

Van de Noorderlingen heeft 70 procent hun vakantieplannen gewijzigd vanwege de coronacrisis. Van de ruim 30.000 deelnemers gaat vrijwel niemand op reis buiten de EU of naar landen met code oranje.

“Het valt mij op dat Noord-Nederlanders voorzichtig zijn en dat een meerderheid van de mensen voorkeur geeft aan het houden van afstand, ook los van de coronacrisis. Dat suggereert dat de mindset in het Noorden bijdraagt aan het naleven van de overheidsadviezen,” aldus Prof. dr. Lude Franke, onderzoeker bij het UMCG.

Regionale lockdown

Van de inwoners in Noord-Nederland verwacht 78 procent dat de coronapandemie langer duurt dan dit jaar en 67 procent verwacht een tweede coronagolf. Mocht deze komen dan geeft 89 procent een voorkeur aan een lockdown, maar dan wel met een regionale lockdown. Ook willen de deelnemers een ander beleid voor ouderen en kwetsbaren.

Bij een tweede golf is 93 procent het eens met het vermijden van bars, restaurants, festivals en voetbalwedstrijden. De minst populaire maatregel blijkt thuisonderwijs, met name bij gezinnen met jonge kinderen.

De motivatie om samen het virus onder controle te houden, is ook te zien in de bereidheid tot vaccineren. Slechts 7 procent van de deelnemers geeft aan zich niet te willen laten vaccineren.

Het Lifelines Corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, de Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen