Jan Wiebe van Veen stopt als directeur van Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A

Jan Wiebe van Veen
Foto: © Han Santing

Vertrek directeur Jan Wiebe van Veen van Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A
Na een dienstverband van 33 jaar waarvan de laatste 16 jaar als directeur, verlaat Jan Wiebe van Veen het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Op 1 januari 2021 draagt hij het stokje over aan zijn nieuw te werven opvolger.

Met de oprichting van Stichting Museum aan de A breekt een nieuwe tijd aan voor het museumcomplex in de historische panden aan de Brugstraat en het Kleine der A. Het Museum aan de A zoekt vanaf half augustus een opvolger voor van Veen.

Koersverandering

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, opgericht in 1930, verandert in Museum aan de A. Hét historisch museum met ontmoetingsplek en opleidingsfunctie, waar naast aandacht voor maritieme geschiedenis, de historie van heel Groningen centraal komt te staan.

Tien jaar geleden veranderde Van Veen de koers van puur maritiem naar meer algemeen historisch om een veel breder publiek te bereiken. In zijn directieperiode werd het museumschip Emma aangekocht en gerestaureerd en sloot het Niemeyer Tabaksmuseum zijn deuren. Mede onder zijn leiding kreeg WinterWelVaart vorm. Ook realiseerde hij projecten als ‘Drama achter de gevel’, tijdelijke tentoonstellingen als ‘Het Engelse Kamp – gedwongen vrijheid’ en ‘Made in Stad 5 Groninger bedrijven – 100 jaar reclame’.

Om op termijn een museumcafé van formaat te kunnen realiseren, kocht hij het monumentale Pomphuis aan de Kleine der A aan. Het café-restaurant met terras wordt door uitbaters JanBas van Aalderen en Nick Nijboer deze zomer geopend.

Geschiedenis heeft de toekomst

“Geschiedenis heeft de toekomst”, aldus van Veen. “Dat is wat het Museum aan de A zal uitdragen. Stad en provincie zullen samen het museum vorm gaan geven en het een trekpleister maken voor iedereen die gevoel voor historie heeft. Het is een voorrecht geweest dit te mogen opbouwen”.

Vacature

Met het vertrek van Van Veen zoekt het museum een nieuwe directeur/programmeur, de Raad van Toezicht start een sollicitatieprocedure. Ook moeten na de zomer twee vacatures in de nieuwe Raad van Toezicht worden ingevuld. De werving hiervoor start medio augustus/september.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden