Demonstratieverbod met trekkers in provincie Groningen

Archief De Redactie
Foto: © Fotografie Rieks Oijnhausen

Verschillende veiligheidsregio’s, waaronder Groningen hebben dinsdagavond een demonstratieverbod ingesteld voor protesten met trekkers en andere landbouwvoertuigen.

Dit geldt ook voor de veiligheidsregio’s in Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek. Het verbod heeft te maken met de aangekondigde actie van Farmers Defence Force (FDF), die woensdag landelijke acties heeft aangekondigd.

Het verbod ging dinsdagavond al in om te voorkomen dat demonstranten dinsdagavond al met landbouwvoertuigen gaan reizen.

Volgens de Veiligheidsregio Groningen is de afgelopen duidelijk geworden “dat representanten van boeren, waaronder Farmer Defence Force, opnieuw voornemens zijn op grote schaal demonstraties, blokkades of andere ontwrichtende acties te organiseren”. In Groningen geldt het verbod de gehele 22e juli, van middernacht tot middernacht.

Volgens de veiligheidsregio Groningen hebben in het recente verleden “demonstraties van groepen boeren en sympathisanten met trekkers en andere zware (landbouw)voertuigen op verschillende plekken geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. Deze demonstraties waren vooraf niet gemeld. Hierdoor was het niet mogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier gedemonstreerd kon worden.”

Volgens de Veiligheidsregio Flevoland heeft de FDF via sociale media opgeroepen om met tractoren te komen demonstreren, met als mogelijke locatie Lelystad Airport. Om opstoppingen en onveilige situaties in het verkeer te voorkomen, is besloten om op 21 en 22 juli een verbod in te stellen op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, parkeerplaatsen en andere openbare plaatsen in de veiligheidsregio Flevoland.

Een demonstratie in Lelystad op 22 juli is niet bij de gemeente aangemeld, waardoor het niet mogelijk is om duidelijke afspraken te maken om deze veilig te laten verlopen, aldus voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland, burgemeester Franc Weerwind,

De veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek heeft het demonstratieverbod met tractoren uitgevaardigd uit vrees voor een mogelijke demonstratie bij het Mediapark in Hilversum, dat als mogelijke locatie voor het boerenprotest wordt genoemd.

De demonstraties en acties zijn het gevolg van de kabinetsplannen voor het verminderen van de uitstoot van stikstof, zoals een voorstel van landbouwminister Carola Schouten om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verminderen. Volgens de demonstrerende boeren zou dat nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren. Ook zijn ze boos op supermarkten omdat die volgens hen geen eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten.

Farmers Defence Force (FDF) riep zijn achterban op om woensdag met de auto naar het boerenprotest in het Biltse Rading te gaan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden