Piekopvang voor internationale studenten in Kornoeljeflat

Foto: Google Maps

De piekopvang voor de komst van internationale studenten naar Groningen is voorbereid. De locatie van de piekopvang is de Kornoeljeflat in de wijk Selwerd. Dit jaar zijn ongeveer 100 beden nodig zijn, blijkt uit de prognoses van de RUG en Hanzehogeschool Groningen.

Aan het einde van de zomer komen er naast veel Nederlandse studenten ook internationale studenten naar Groningen om voor kortere of langere tijd te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanwege de coronacrisis kan de internationale instroom er anders uitzien dan eerdere jaren.

Het coronavirus zorgt voor veel onzekerheden, ook ten aanzien van de prognoses van de RUG en de HG. Het aantal aanmeldingen wijkt op dit moment niet veel af van eerdere jaren.

Locatie piekopvang

In de Kornoeljeflat in de wijk Selwerd worden doorgaans exchangestudenten gehuisvest. In verband met corona gaan veel exchange-programma’s van Hanze en RUG in ieder geval het eerste semester van dit jaar niet door.

Studenten beschikken in de Kornoeljeflat over een eigen kamer waarbij de douche, het toilet en de keuken met andere studenten gedeeld moeten worden. SSH heeft de locatie in beheer en volgt de instructies van de regering, het RIVM en de GGD op om mogelijke besmettingen te voorkomen. Met deze locatie wordt ruimschoots voldaan aan de ingeschatte benodigde opvang tijdens de piekperiode, meldt de gemeente.

Zo snel mogelijk kamers boeken

De internationale studenten worden door de RUG en de HG actief benaderd met de boodschap dat de onderwijsinstellingen in Nederland over het algemeen niet voor huisvesting zorgen. Studenten moeten zelf op zoek naar woonruimte. Hen wordt aangeraden om vroeg te beginnen en zo snel mogelijk de door de instellingen gereserveerde kamers via Stichting Studentenhuisvesting (SSH) te boeken.

Daarnaast worden studenten en hun ouders gewezen op de website athomeingroningen.com met het particuliere kameraanbod, links naar informatieve pagina’s en praktische informatie. En op de website Ghuus.nl staan alle studenten- en jongerenwoningen van de woningcorporaties in Groningen.

Doorstroming op de woningmarkt

Voor internationale studenten zijn in 2019 onder andere de locaties Suikerlaan en The Village gerealiseerd. Dit jaar is het Nido-complex aan de Hoogeweg met 698 eenheden (231 specifiek voor internationale studenten) opgeleverd. Daarnaast zijn er ruim 1.100 eenheden op locaties als Reitdiepzone, Zonnelaan, Bedumerweg en Oostersingel/Nieuwe Weg opgeleverd. Deze kamers zijn niet specifiek voor buitenlandse studenten, maar deze toevoeging leidt tot doorstroming op de woningmarkt voor jongeren waarvan ook de buitenlandse studenten profiteren.

Deelnemers convenant

De deelnemers aan het convenant Studenten – en Jongerenhuisvesting in Groningen 2019-2022 zijn Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, gemeente Groningen, Lefier, Nijestee, De Huismeesters, Stichting Studentenhuisvesting (SSH), Groninger Studentenbond en Erasmus Student Network.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden