Waardedalingsregeling Instituut Mijnbouwschade Groningen: Wie komen er in aanmerking?

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft de postcodes bekendgemaakt die in aanmerking komen voor de Waardedalingsregeling. Deze regeling houdt in dat schade door waardedaling als gevolg van aardbevingen vergoed wordt.

Ook is nu bekend wanneer huiseigenaren in de provincie Groningen de compensatie kunnen aanvragen. Groningers kunnen nu nagaan of ze mogelijk in aanmerking komen voor vergoeding en wanneer ze die kunnen aanvragen.

Wanneer digitaal aanvragen?

Eigenaren van woningen in de gemeenten Loppersum en Appingedam kunnen vanaf 1 september digitaal een aanvraag doen. Vervolgens volgen op 1 novemberde eigenaren in de gemeenten Groningen en Het Hogeland. De eigenaren in de gemeenten Midden-Groningen, Delfzijl, Aa en Hunze, Oldambt en Westerkwartier kunnen een aanvraag doen op 1 januari 2021.

Daarbij gaat het niet om alle woningen in die gemeenten, maar om woningen in 138 specifieke postcodegebieden. De indieners van de aanvraag moeten bovendien eigenaar van de woning zijn geweest tussen 16 augustus en 1 januari 2019.

De waardedaling in de gemeente Groningen loopt uiteen van 2,7 procent tot 12 procent. In Loppersum loopt de waardedaling uiteen van 5,5 tot 18,4 procent. De lijst is hier te vinden.

120.000 aanvragen

Het IMG verwacht ongeveer 120.000 aanvragen van eigenaren van 95.000 woningen en kiest daarom voor een groepsgewijze fasering. Dat komt onder andere omdat ook eigenaren die hun woning hebben verkocht aanspraak kunnen maken op de regeling.

Het is ook mogelijk om later dan de genoemde datums een aanvraag te doen.

Hoogste schade eerst

De groepen zijn geselecteerd op basis van de hoogste schadepercentages in een gemeente. Eigenaren in de betreffende postcodes in die gemeenten krijgen per post een brochure wanneer voor hen de regeling wordt opengesteld.

Kijk voor meer informatie: www.schadedoormijnbouw.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden