Gratamaprijs 2020 voor Ymkje Anna de Vries

Ymkje Anna de Vries.
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Dr. Ymkje Anna de Vries, verbonden aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), heeft de Gratama Wetenschapsprijs 2020 gewonnen.

De Gratama Wetenschapsprijs wordt jaarlijks toegekend aan aan een jonge veelbelovende wetenschapper bij toerbeurt van de Universiteiten van Leiden en Groningen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro.

Ymkje Anna de Vries

Ymkje Anna de Vries is opgeleid in de neuro-, klinische en psychosociale wetenschappen, aan drie Groningse faculteiten en aan de University of California. Voor haar onderzoek hanteert ze een vernieuwende benadering, waarin farmacologische bevindingen worden gekoppeld aan adolescentengedrag. Zij houdt zich bezig met depressies bij jongeren, en in het bijzonder met de effectiviteit van het toedienen van antidepressiva en de gevolgen daarvan.

Haar proefschrift laat zien dat de effectiviteit en veiligheid van farmacologische behandelingen van angst en depressie, de meest voorkomende psychiatrische stoornissen bij jongeren, worden overschat. Dat is het gevolg van onjuiste vooronderstellingen in bestaande publicaties.

Volgens de Vries kunnen deze psychische stoornissen (en ook andere, die zich relatief laat in het leven openbaren) worden voorkomen door relatief milde, goed behandelbare problemen bij jongeren op te sporen.

Met prijzengeld naar Harvard in Boston

Ymkje de Vries wil het prijzengeld van 25.000 euro inzetten om naar de Harvard Medical School in Boston te gaan. Daar wil ze laagdrempelige interventies bestuderen, die kunnen worden toegepast om studenten weerbaarder te maken voor stress.

Deze kennis wil zij toepassen bij de RUG om studenten te monitoren op stressfactoren en zo nodig te interveniëren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden