Overzicht van versoepelingen coronamaatregelen vanaf woensdag

Foto: Publiek Domein

Opnieuw zijn een aantal maatregelen vanaf vandaag versoepeld. Niet alle bewegingsvrijheid is terug. De anderhalve meter afstand houden blijft nog nodig om het virus te bestrijden.

Een overzicht van de veranderingen

 • Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat geldt per 1 juli ook voor sekswerkers. Kappers konden in mei al aan het werk.
 • In sommige situaties is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden en hiervoor gelden uitzonderingen. Contact is mogelijk tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders; mensen met contactberoepen, zoals kappers, masseurs en instructeurs in lesauto’s; sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
 • Kinderen onder de 18 hoeven vanaf woensdag onderling geen 1,5 meter afstand meer te bewaren. Dit betekent onder andere dat middelbare scholen na de zomervakantie weer volledig open kunnen. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen afstand te houden tot volwassenen, kinderen tussen de 12 en 18 jaar moeten dit wel. Ook mensen uit 1 huishouden hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Sportscholen, sauna’s en casino’s mogen weer open. Ook sportkantines, inclusief bijbehorende terrassen, mogen weer open onder dezelfde voorwaarden als de horeca.
 • In de Nederlandse voetbalstadions zijn bezoekers weer welkom. Wel moet in de stadions de 1,5-meterregel worden aangehouden. Spreekkoren zijn nog verboden, omdat zingen en schreeuwen extra risico met zich meebrengt op verspreiding van het virus.
 • Naast die spreekkoren blijft hard meezingen of schreeuwen in groepsverband niet toegestaan. Maar voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Het RIVM komt met een advies over de voorwaarden.

Regels in het vervoer

 • Reizen met de bus of de trein mag weer, ook voor niet-noodzakelijke reizen gaat. Wel blijft het advies om de spits en drukte te mijden. Ook de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken blijft van kracht. Niet-medische mondkapjes blijven verplicht.
 • In touringcars en taxi’s mogen alle zitplaatsen worden bezet, zolang passagiers een mondkapje dragen en er vooraf een gezondheidscheck plaatsvindt.
 • In de auto geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer mensen in één auto reizen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Regels voor binnen

 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel), geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf. Voor binnen geldt altijd de 1,5 meter afstand. Dit geldt bijvoorbeeld bij bioscopen, cafés, restaurants, theaters, bruiloften en uitvaarten. Discotheken en nachtclubs blijven nog dicht tot 1 september.

Regels voor activiteiten buiten

 • Maximaal 250 personen (exclusief personeel), in de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats; geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
 • Bij dierentuinen en pretparken geldt geen maximaal aantal personen.

Wat verandert er nog meer?

Voor op vakantie gaan zijn ook meer mogelijk. Het reisadvies is veranderd van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden), naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Zo gaan onder andere Aruba, Bonaire en Curaçao weer open voor toeristen.

Kijk voor reisadvies naar het buitenland op rijksoverheid.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden