Speciale app waarschuwt voor teken

Foto: Publiek Domein

Het is weer tekentijd. In de maanden juni en juli is het aantal meldingen het grootst. Met een speciale app van Nature Today kunnen mensen checken wat de tekenverwachting is bij hen in de buurt. Het is nu de Week van de Teek (22-26 juni).

Het aantal tekenbeten is in tien jaar tijd met ongeveer 30 procent toegenomen tot anderhalf miljoen per jaar. Dat meldt de website Nature Today. Meldde zich in 1996 zo’n 6 procent van de Nederlanders met een tekenbeet, in de periode 2012-2017 was dat opgelopen tot 15 procent.

Ziekte van Lyme

Teken kunnen onder meer de ziekte van Lyme overbrengen. Elk jaar krijgen ongeveer 27.000 mensen die ziekte. Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt, is een eerste signaal dat iemand gebeten is.

Symptomen van de ziekte van Lyme zijn onder meer koorts en spier- en gewrichtspijn, vooral in de eerste weken na een beet. Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of zelfs hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.
Gezondheidsinstituut RIVM onderzocht in 1996, in 2007 en in 2017 hoe vaak Nederlanders door teken gebeten worden. Het aantal liep op van rond de 600.000 (in 1996), via 1,1 miljoen (in 2007) naar drie jaar geleden anderhalf miljoen geregistreerde tekenbeten.

Deze ziekte geneest meestal na behandeling met antibiotica, maar soms houden mensen onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Als mensen een of meerdere teken hebben gevonden, moeten zij deze meteen verwijderen en de plek van de beet drie maanden in de gaten houden. Als er een ring- of vlekvormige uitslag ontstaat of koorts optreedt, adviseert het RIVM om naar de huisarts te gaan.

Speciale app waarschuwt voor teken

De Nature Today-app waarschuwt mensen niet alleen dat ze zich moeten checken, maar laat ook zien wáár in Nederland je het meeste risico loopt op een tekenbeet. De app is ontwikkeld door bioloog Arnold van Vliet samen met de universiteiten van Wageningen en Twente.

De app is gratis te downloaden. Na een maand moet voor toegang tot de locatiegebonden informatie een jaarabonnement van 2 euro per maand worden genomen. Het landelijke overzicht is wel te zien in de gratis versie.

Nederlanders kunnen een tekenbeet al langer registreren op Tekenradar.nl. Die enorme hoeveelheid data wordt vanaf vandaag in de Nature Today-app gecombineerd met satellietgegevens en weersinformatie. Zo wordt er elke dag een actuele Teken-alert gegenereerd, waar te zien is hoe groot de kans op een tekenbeet is.

Een teek zit niet alleen in het bos, maar ook in tuinen en parken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen