David Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum

Foto: © The David Bowie Archive and (under license from Chris Duffy) Duffy Archive Limited

De langverwachte tentoonstelling over David Bowie in Nederland: David Bowie is opent vrijdag 11 december in het Groninger Museum.

Na een reis rond de wereld – van Londen tot Melbourne – is het Groninger Museum in Groningen voorlopig de laatste venue die de tentoonstelling aandoet. De expositie gaat gepaard met unieke merchandise, waaronder limited edities vinyl.

David Bowie is
David Bowie is niet in één woord te vangen: zanger, muzikant, songschrijver, acteur, dramaturg en producent, maar ook een begenadigd tekenaar, schrijver, kleding- en decorontwerper en vormgever van cd- en platenhoezen.

David Bowie is is het eerste internationale overzicht van de uitzonderlijke carrière van David Bowie, één van de meest baanbrekende en invloedrijke artiesten uit onze tijd. De multimediale ervaring omvat meer dan 300 objecten uit het persoonlijke archief van David Bowie. Bowie bewaarde handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s, ontwerpen van albums en ander zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar.

De geavanceerde geluidstechnologie, zoals die ook bij toneelensceneringen, animaties en video-installaties wordt gebruikt, creëert een meeslepende reis langs de artistieke invloeden van David Bowie. De multimedia en headsets van de tentoonstelling worden verzorgd door Sennheiser.

Posters te koop
Dat David Bowie in Nederland op veel belangstelling mag rekenen, blijkt in de aanloop naar de tentoonstelling al. De aankondigingsposters voor David Bowie is, die door het hele land hangen, werden massaal gestolen. Het Groninger Museum heeft er om die reden voor gezorgd dat tijdens de tentoonstelling de posters op A1-formaat verkrijgbaar zijn in de museumwinkel.

Hans Ubbink
Speciaal voor de tentoonstelling in Groningen heeft modeontwerper Hans Ubbink een David Bowie is-tour-T-shirt ontworpen. Op de achterkant staan de steden genoemd die de tentoonstelling heeft aangedaan. Voor het artwork op de voorkant van het T-shirt nam hij (de contouren van) Aladdin Sane als uitgangspunt. Het T-shirt is exclusief verkrijgbaar in het Groninger Museum.

Limited editie Vinyl
David Bowie stelt speciaal voor de David Bowie is tentoonstelling in het Groninger Museum een gelimiteerde editie van twee exclusieve vinyls beschikbaar. Amsterdam en Man of Words/Man Of Music zijn vanaf vrijdag 11 december om 10.00 uur te koop in de museumwinkel. Amsterdam komt, geheel in stijl, op oranje vinyl uit en bevat een live-versie van My Death als bonustrack. Man Of Words/Man Of Music is te koop als blauwe vinyl.

Meer David Bowie in Groningen
Ook op andere locaties in Groningen vinden speciale David Bowie-themaconcerten, – films en aanvullende exposities plaats.

Het Groninger Museum staat bekend als spectaculaire locatie voor spraakmakende en grensoverschrijdende tentoonstellingen. Met muzikale exposities over (muziek)fotograaf Anton Corbijn (2000) en de zangers Herman Brood (2006) en Marilyn Manson (2014), maar vooral ook door tentoonstellingen op het gebied van de avant-garde in mode en design, is het museum nu een logische plek voor David Bowie.

De locatie van de expositie in het museum, binnen de deconstructivistische architectuur van het Coop Himmelb(l)au-paviljoen, biedt bezoekers een extra bijzondere ervaring.

David Bowie is is in het Groninger Museum te zien van 11 december 2015 tot en met 13 maart 2016. Tickets zijn verkrijgbaar via www.davidbowie-groningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen