Joke van Leeuwen nieuwe gastschrijver van Rijksuniversiteit Groningen

Joke van Leeuwen.
Foto: Koos Breukel

Schrijver, illustrator, dichter en performer Joke van Leeuwen is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview in het collegejaar 2020-2021 verkent zij als ‘Nederbelg’ beide kanten van de grens, komen de relatie tussen tekst en beeld aan bod en verkent zij moderne en historische uitingen van seks. Daarnaast verzorgt ze voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges.

Joke van Leeuwen is een bijzonder veelzijdig auteur. Ze schrijft romans, poëzie en kinderboeken, ze tekent en treedt op als performer en maakt theaterprogramma’s. Ze ontving voor haar werk vele prijzen, waaronder de Theo Thijssenprijs in 2000 voor haar kinderboeken; de C. Buddingh’-prijs in 1994 voor haar dichtbundel Laatste lezers; de prestigieuze Gouden Ganzenveer in 2010, in 2013 de AKO Literatuurprijs voor haar roman Feest van het begin en de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre.

Openingsavond

Op de openingsavond gaat professor Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders met haar in gesprek over haar werk en haar passie voor literatuur en kunst. In drie openbare lezingen bespreekt Joke van Leeuwen drie verschillende thema’s: haar achtergrond als Nederbelg, de manieren waarop tekst en beeld elkaar kunnen beïnvloeden en moderne, maar ook historische uitingen van passie en seks. In de werkcolleges begeleidt zij studenten bij het schrijven van korte teksten. De studenten gaan aan de slag met verschillende genres en stijlen, met dialogen en humor en met het helder verwoorden van complexe kennis.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk jaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries, Ellen Deckwitz, Auke Hulst en tot slot Edward van de Vendel (2019-2020).

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden