RIVM: “Aantal Groningse coronapatiënten in ziekenhuis stabiel”

Foto: Publiek Domein

In de gemeente Groningen is het aantal opgenomen patiënten met COVID-19 stabiel. Dat blijkt uit de gepubliceerde cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdagmiddag.

Volgens het RIVM zijn er sinds het begin van de epidemie 7,7 mensen op de 100.000 inwoners opgenomen in het ziekenhuis (gemeld). In absolute aantallen zijn dit achttien personen. Ook zijn drie inwoners van de gemeente overleden aan het nieuwe virus.

In de provincie Groningen zijn 170 inwoners met bevestigde besmettingen met COVID-19 sinds de uitbraak van de epidemie. De cijfers van de GGD worden doorgegeven aan de RIVM. In de verwerking van deze gegevens zit vertraging.

Landelijk

Het officiële dodental is de afgelopen 24 uur gestegen met negen overledenen naar 6.053. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met vijf naar 11.813. Ook nam het aantal coronagevallen toe met 210 nieuwe personen die positief getest zijn op COVID-19 en gemeld aan het RIVM.

Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

RIVM: 1,5 meter afstand houden wordt steeds lastiger

De 1,5 meter afstand houden wordt steeds lastiger, ook bij bezoek thuis. Dat blijkt uit gedragsonderzoek door het RIVM en de GGD. “Veel mensen met verkoudheidsklachten geven aan dat ze niet binnen blijven of van plan zijn om zich te laten testen.”

Toch blijft het naleven van hygiënemaatregelen, zoals vaak handen wassen en niezen in de elleboog, stabiel. Ook als mensen of huisgenoten positief getest zijn, is er grote bereidheid om twee weken in thuisisolatie te gaan.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het virus als minder bedreigend wordt ervaren. Mensen gaan weer meer naar buiten en bezoeken elkaar vaker. Dit geldt ook voor familie en vrienden op leeftijd met onderliggende gezondheidsproblemen. Verder voelen mensen zich minder eenzaam.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden