Aantal gemeenten met verbod op ballonoplatingen in één jaar verdubbeld

Foto: © Pixabay-ballonnen in de lucht

Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. In een jaar is het aantal gemeenten met een verbod verdubbeld.

Dat blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee. Vorig jaar maart had 17 procent van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen. Dat is nu gestegen naar 41 procent, zo staat in het onderzoek.

Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

Per gemeente

De verantwoordelijkheid voor het ballonoplaatbeleid ligt sinds 2014 bij gemeenten. Sinds die tijd monitort Stichting De Noordzee de stand van zaken per gemeente. Die kun je hier bekijken.

Kustprovincies zijn koploper

Er is een duidelijk verschil tussen de stand van zaken in de verschillende gemeentes. Alle provincies die aan de Noordzeekust grenzen doen het beter dan het landelijk gemiddelde. Friesland staat bovenaan met 78%. In Noord-Holland heeft 60% van de gemeenten een verbod, in Groningen 58% en ook in Zeeland en Zuid-Holland heeft meer dan de helft van de gemeenten een verbod.

Verbod in Groningen

In de meeste gemeenten in de provincie Groningen geldt een expliciet verbod waaronder de stad Groningen. In de gemeenten Westerwolde en Stadskanaal geldt een ontmoedigingsbeleid.

Alleen de gemeenten Delfzijl, Veendam en Pekela hebben geen vermelding beleid.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden