Hanzestudenten ontwerpen mobiele werkplaats om in coronatijd thuis te kunnen knutselen

Foto: Hanzehogeschool Groningen

Studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan de Hanzehogeschool konden door de coronacrisis niet meer aan de slag met het maken van ‘mockups en prototypen’. Deze werkplaatsen zijn een belangrijk onderdeel van hun opleiding.

De opleiding speelde hierop in door de tweedejaars IPO-studenten een een mobiele- en modulaire thuiswerkplaats te laten ontwerpen in 3,5 dag. De challenge was onderdeel van de zogenaamde ‘intensive week.

De thuiswerkbank moet zo compleet mogelijk zijn maar toch binnen de beperkte thuiswerkruimte passen. Ook dient de werkbank over een fotostudio te beschikken, een afzuigingsysteem om eventueel fijnstof af te voeren en een opslagplaats voor gereedschap en materiaal. Om te zorgen dat de mobiele werkplaats als bouwpakket in elkaar gezet kan worden, is ook een montagehandleiding verplicht onderdeel van de opdracht.

In groepen van zes personen gingen de studenten aan de slag. Ideeën voor de mobiele werkplaats werden door de teams uitgewerkt totdat er een gezamenlijk ontwerp ontstond.

Mooie (leer)ervaring

Door de coronacrisis verliep de samenwerking binnen de teams wel wat anders dan normaal, vertelt Matthijs, student IPO. “Doordat alles vanuit huis moest gebeuren was het lastiger om elkaar te helpen tijdens het maken van prototypes, modellen en concepten.” Gemaakte onderdelen lieten de studenten aan elkaar zien via foto’s of video’s. “Via Skype en Discord hadden we de mogelijkheid om met elkaar te overleggen en hiervan hebben we veel gebruik gemaakt. Soms was de accu van mijn headset niet eens sterk genoeg om het een volledige Skype call vol te houden.” Maar zowel Matthijs als teamgenootje Emilie van Wonderen kijken positief op de challenge terug. “Binnen zo’n korte tijd een product afleveren is echt gaaf.”

Opleiding

De studenten leren bij IPO om gebruiksvriendelijke producten te ontwerpen en de gebruikskwaliteit van bestaande producten te verbeteren. De uitdaging van de IPO-studenten is pas geslaagd als de productgebruiker tevreden is met de product(oplossing).

Deze mobiele werkplaats is ontwikkeld voor IPO-studenten die op kamers zitten. Op een kamer is vaak niet veel ruimte en daar is deze mobiele werkplaats speciaal op ingericht. Ook kan de werkbank gebruikt worden door studenten van andere opleidingen in Nederland of door kleinbehuisde mensen die graag thuis knutselen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen