Naar het terras, restaurant, museum en meer; coronamaatregelen versoepelen

Foto: Archief De Redactie

Restaurants, café’s, naar het terras. Bioscopen, musea en culturele instellingen zijn vanaf maandag weer te bezoeken.

Per 1 juni versoepelen in Nederland opnieuw enkele maatregelen. Dit geldt onder meer voor groepen, horeca, onderwijs en culturele instellingen.

1 juni

Restaurants, cafés, bioscoopzalen, concertzalen, theaters en culturele instellingen mogen vanaf 1 juni binnen, maximaal 30 mensen ontvangen. Dit is exclusief het personeel.

Als voorwaarde geldt dat gasten moeten reserveren, en dat eerst een controlegesprek plaatsvindt. Uiteraard geldt de 1,5 meter afstand.

Je hele familie of vriendenkring uitnodigen voor een borreltje of etentje is niet mogelijk. Een horecagelegenheid bezoeken kan met maximaal vier personen. Voor huishoudens geldt de uitzondering als die bestaan uit meer dan vier personen.

Ook de terrassen gaan tweede Pinksterdag weer open. Hiervoor geldt dat iedereen aan een tafeltje zit en dat gasten en personeel 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Daarnaast zijn verschillende musea en Forum weer te zoeken in Groningen. Kijk op de websites voor de maatregelen en openingstijden.

Het voortgezet onderwijs begint ook weer, waarbij de combinatie wordt gezocht tussen fysiek en online onderwijs. Ook scholen moeten zich aan strikte maatregelen houden, zoals de anderhalve meter afstand, zoveel mogelijk de hele dag in hetzelfde klaslokaal en er mag geen gebruik gemaakt worden van kantines en kluisjes. Daarnaast mag men niet met het openbaar vervoer naar school komen.

1 juli

Als de corona-ontwikkelingen zich gunstig blijven ontwikkelen gaan sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen open per 1 juli. Voor deze categorieën gold eerder 1 september als openingsdatum.

Hierover besluit het kabinet eind juni. Ook gaan ze dan kijken naar overige binnensporten.

Buiten sporten tot en met 18 jaar

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar kunnen vanaf 1 juni (georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals) buiten sporten zonder 1,5 meter afstand. Die versoepeling gold al voor kinderen tot en met 12 jaar. Sportwedstrijden blijven wel verboden.

Basisregels

De basisregels blijven van kracht, zoals: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, vermijd drukte, thuis blijven bij klachten en zoveel mogelijk thuiswerken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden