Op de basisschool was ik verliefd. Hij was voor Feyenoord. Ik was ook voor Feyenoord. We waren te jong om te kussen, maar in 2002 kuste ik wel de UEFA CUP tijdens de Open dag. Op de middelbare school werd ik verliefd op een jongen die groot fan was van de band Incubus. Ik werd ook fan en stond vooraan bij een concert.
Als je in Rotterdam wordt geboren met ouders die fan zijn van Feyenoord, dan is de kans groot dat je zelf ook een aanhanger van Feyenoord wordt. Als Groninger is de kans om Feyenoord fan te zijn een stuk kleiner.
Vorige week kregen middelbare scholieren te horen of ze geslaagd zijn. Voor de ene leerling was het een piece of cookie en voor de ander een heel spannend moment. Voor sommige leerlingen voelt school als een moetje. Voor andere leerlingen kan school ervoor zorgen dat ze op het juiste pad blijven en geen domme dingen doen.
Afgelopen weekend was ik bij een hardloopwedstrijd. De zilveren medaillewinnaar rende vol energie na de wedstrijd met zijn gewonnen prijzen naar huis. De hekkensluiter kwam gesloopt, maar nog trotser over de finish.
Het gaat altijd om context; het kader of de omgeving waarin iets zijn betekenis krijgt. Als de jongens geen fan waren geweest van Feyenoord en Incubus, dan was ik nooit in de Kuip geweest en had ik nooit heel hard Megalomaniac meegezongen. Voor scholieren die gevlucht zijn uit hun land en hier naar school gaan, zal het halen van het papiertje een heel speciaal en hoopvol moment zijn. Na een ernstige ziekte weer 10 kilometer kunnen rennen, zorgt voor een euforisch en emotioneel gevoel.
Ga er maar vanuit dat de achtergrond van een voorval, een overwinning en een idee altijd een andere betekenis heeft dan jij denkt. Jouw interpretatie zal veranderen als je de context weet en hierdoor heb je meer begrip voor situaties. Als je naar de context vraagt, zal het voor jou een zachtere betekenis krijgen.
Esther de Boer.