'De mei-challenge: een uitdaging voor Discipline'

mei 02 2023, 14:40 Lifestyle
column 25 ls fotografie 1
Hoe zal ik mijn challenge noemen? Ik dacht eerst aan De-niet-snoepen-challenge, maar ons brein kent de woorden niet en geen niet. De-niet-snoepen-challenge vertaalt je brein dan in De-snoepen-challenge. Lekker handig als je niet wilt snoepen, haha.
Eens in het jaar bedenk ik een leuke uitdaging en vervolgens vraag ik aan mijn Buddies (mensen die bij mij sporten) of ze mee willen doen. Deze ronde doen er twintig Buddies mee. En het zou leuk en misschien ook goed zijn als jij ook meedoet. We gaan de hele maand mei niet snoepen. Tussen het woord mei en snoepen staat zoals je leest het woord niet. Dit is even het meest makkelijk om de challenge uit te leggen.
Ik heb de uitvoering dit keer heel vrij gelaten. Jij bepaalt zelf wat snoepen is. Als ik zoiets doe ga ik altijd all-in. De hele maand mei eet ik geen snoep, koek, taart, chips, drop, snacks, chocolade, toetjes, ijs, drink ik geen frisdrank, sapjes, alcohol, etc. Jij mag er bijvoorbeeld ook gerust voor kiezen om snacks, chips en toetjes wel te blijven eten of andere producten.
Ik heb een disclaimer. Ik ben altijd degene die roept dat je iets moet doen wat jij je hele leven vol kan houden. Een maand geen alcohol drinken of een maand niet snoepen heeft over het algemeen niet heel veel zin. Als je wilt afvallen ben ik grote voorstander van in kleinere porties dan je gewend bent de producten te blijven eten en drinken waar jij van houdt. Want als je na een maand weer gaat doen wat je deed, krijg je wat je kreeg.
Het gaat wat mij betreft deze maand om de uitdaging, uit je comfortzone komen en aan jezelf laten zien dat je wél discipline hebt. Je gaat mogelijk ervaren dat je beter slaapt, dat je prima zonder alle tussendoortjes kan en hoe het is om ‘nee’ te zeggen op een feestje. Het kan een mooie start zijn van een andere levensstijl.
Tips: ga meer water drinken, bereid bakjes met groenten en fruit voor, zet krullen of vinkjes in je agenda als het die dag gelukt is en vertel het aan anderen.
Het leukste heb ik nog niet verteld… Je hebt deze maand twee jokers. Je mag twee momenten kiezen waarop je wél gaat genieten van het eten of drinken wat je op de andere dagen niet neemt.
En nu is het toch wel handig om de challenge een naam te geven. De-twee-keer-wel-lekker-snoepen-in-mei-challenge? Beetje lang. De-twee-keer-snoepen-challenge? De-healthy-mei-challenge? De-voedzaam-eten-challenge? Ik denk nog een maandje na over de naam.