‘Het is Nationale Krokettendag’

Foto: Publiek Domein

Nederland viert vandaag, woensdag 9 oktober de Nationale Krokettendag. Voor de zesde keer staan verschillende krokettenmakers stil bij de dag die ooit begon met het Krokettenboek van Johannes van Dam.

De Nationale Krokettendag werd in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & Van Ditma na het verschijnen van ‘het Krokettenboek’ van restaurantrecensent Johannes van Dam. Op 9 oktober 2014 verscheen ‘het Krokettenboek’ van restaurantrecensent Johannes van Dam, die in 2013 overleed. Sinds die dag is het op 9 oktober, de verjaardag van Johannes van Dam, Nationale Krokettendag. In het boek staat alles wat van Dam weet over Kroketten.

‘Een kroket is heus niet zo ongezond’, aldus bedrijfarts Jeroen Maaskant in het Parool. Hij spreekt vandaag tijdens de Nationale Krokettendag over de gezondheidseffecten van de kroket.

In een broodje kroket zit minder verzadigd vet (33%), dan in een broodje kaas (ong. 66%). Ook zitten in kroketten bepaalde stoffen die wij nodig hebben in het leven. Bijvoorbeeld aminozuur tryptofaan wordt omgezet in serotonine en dat is effectief tegen depressies, aldus Maaskant.

Ook bevat een broodje kaas meer calorieën dan een broodje kroket.

In 2007 nam hoogleraar voedingsleer Martijn Katan het op voor de kroket. Katan wilde laten zien ‘dat wat we denken dat slecht is, niet altijd slecht is en dat we in de loop der jaren van sommige dingen te veel zijn gaan eten, zoals kaas’.

Voedingsstoffen

In kaas en kroket zitten verschillende voedingsstoffen. In een kroket zit ijzer, vitamine B1, B3, D en E. Kaas is rijk aan zout, magnesium, calcium, vitamine A, B2, B11 en B12. Of een broodje kaas of een kroket voor jou gezonder is, is dus ook afhankelijk van welke voedingsstoffen jij nodig hebt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden