Vervolg EMDR-behandeling: Erkenning en bevrijding

Foto: LS Fotografie

Na mijn column over EMDR, kreeg ik heel veel persoonlijke berichtjes van lezers. Het waren superlieve aanmoedigende woorden waardoor ik erkenning voelde. Ondertussen heb ik drie behandelingen gehad en je wilt vast weten wat de uitwerking hiervan is.

Tijdens de tweede behandeling kwamen er wat herinneringen uit mijn jeugd naar boven. De psycholoog daagde mij uit mijn werkgeheugen nog meer af te leiden: tijdens het volgen van de lichtbalk, mocht ik ondertussen een bepaald ritme drummen met mijn handen en tegelijkertijd woorden andersom spellen. Na de sessie voelde de behandeling minder effectief dan de eerste. Ik voelde geen extra rust of onrust, het leven kabbelde voort. Ik wilde sowieso nog voor een derde sessie gaan. Want mijn motto is: ‘De kracht zit ‘m in de herhaling,’ dit werkt niet alleen bij sporten, ik denk dat het hierbij ook werkt.

Bij de derde sessie gingen we aan de slag met een ander triggermoment. Op een gegeven moment stopte de psycholoog de lichtbalk. Ze zei: “Esther, je hebt langer dan een jaar op je hoede moeten leven, het was een onveilige situatie met zijn woede-uitbarstingen, waar is jouw boosheid?” Ik zei: “Mijn brein kan emoties uitschakelen. Vroeger was ik een boos kind. Ik werd vaak driftig, ging met spullen gooien en ik vloekte. Als jong volwassene heb ik met mezelf afgesproken dat ik niet meer kwaad mag zijn. Ik heb een ‘knopje’ uitgezet en sindsdien is er geen boosheid meer.”

Thuis werd ik er verdrietig van. Er zijn vier basisemoties: blij, boos, bedroefd en bang. Ik heb een basisemotie uitgezet, dat deel van mij mag er niet zijn. Boosheid kan kracht geven en het kan ervoor zorgen dat je duidelijk je grenzen aan kan geven. Na de EMDR behandeling kreeg ik de opdracht om thuis een brief naar mijn ex te schrijven, die ik uiteraard niet naar hem opstuur. De brief mocht ongeremd, ongecensureerd en onredelijk zijn. Alles wat ik maar wilde, mocht ik op papier zetten. Ik pakte pen en papier en begon te schrijven. Eerst rustig en steeds sneller, ik drukte steeds harder met de pen in het papier. Het was heerlijk!

We zijn weer een paar weken verder. Sinds de eerste EMDR sessie heb ik nog geen heftig emotioneel moment gehad. Ik word regelmatig aan hem herinnerd door muziek, filmpjes of andere triggers, maar als ik aan hem denk, zit er zoveel minder emotie bij. Afgelopen weekend zat ik met een grote glimlach op de fiets en ik dacht: ‘Ik voel mij bevrijd.’

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen