Hogere Nutri-Score betekent niet automatisch gezonder; score zegt iets over samenstelling product

Foto: LS Fotografie

De afgelopen jaren stond de Nutri-Score als test op meerdere verpakkingen van voedingsmiddelen en nu het logo is goedgekeurd ga je hem vaker tegenkomen. Het is een kleurrijk alfabetisch palet van een groene A naar een rode E. Waarbij groen een betere keuze is. Dus vanaf nu alleen nog maar producten met de A kopen! Zit je dan goed?

Het allerbelangrijkste wat je moet weten: de Nutri-Score zegt niet of een product gezond of niet gezond is!!
Je kan dit logo alleen gebruiken om dezelfde soort producten met elkaar te vergelijken.
Je kan een pastasaus met een andere pastasaus vergelijken, een chocolademousse met een andere chocolademousse, een pizza met een pizza, etc.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Een betere Nutri-Score zegt iets over de samenstelling van het product. Wanneer het product een hogere Nutri-Score heeft, is er een betere samenstelling wat betreft de voedingswaarden.

De Nutri-Score is een berekening gebaseerd op straf- en pluspunten.

Suiker, verzadigd vet, calorieën en zout zorgen voor strafpunten.

Eiwitten, vezels, groenten, fruit en peulvruchten krijgen pluspunten.

Hoeveel punten er precies bij- of afgaan verschilt per categorie.
3 gram suiker in het ene product krijgt bijvoorbeeld meer strafpunten dan 3 gram suiker in het andere product.

Het totaal aantal pluspunten wordt in de berekening van het aantal strafpunten afgehaald. Het aantal punten dat overblijft bepaalt de letter van de Nutri-Score.

Kiezen mensen in de praktijk vaker voor een A-variant? Er zijn een paar onderzoekjes gedaan. Het lijkt er tot nu toe op dat er een klein effect is.

Er zijn een paar probleempjes met de Nutri-Score:
•Het logo is niet verplicht;
•De Nutri-Score kijkt niet naar porties maar naar de voedingswaarde per 100 gram/ml. Een grotere pizza kan beter scoren dan een kleinere. Terwijl je door het eten van een grote pizza meer zouten, calorieën, vetten, etc. binnenkrijgt dan wanneer je een kleine pizza eet;
•Het systeem kan ingrediënten zoals veel suiker compenseren met veel eiwitten. Het product kan een positieve Nutri-Score krijgen terwijl je alsnog veel suikers binnenkrijgt. Een producent kan dus manipuleren, zodat de score een hokje de positieve kant opschuift.

De uitvinder, de Fransman Serge Hercberg, heeft goede bedoelingen met de Nutri-Score. Hij hoopt niet alleen dat de consument verstandige keuzes gaat maken, hij hoopt ook dat merken hun eten gezonder gaan maken. Hij gaat ervan uit dat de producenten beter willen scoren dan hun concurrenten.

Het doel is om producenten gezondere producten te laten maken en dat lijkt te werken. Een bekend chips merk heeft de receptuur al aangepast met 25% minder zout!

Nog even voor de duidelijkheid: de score zegt iets over een specifiek product. Een chocolademousse met Nutri-Score B is de beste keuze binnen de chocolademousses. Het is niet de gezondste voedingskeuze en ik denk dat de B (minder suiker en vetten) in dit geval niet de lekkerste keuze is.

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen