Beweegrichtlijn: Sporten verkleint risico op ziekten en zorgt voor positiviteit

Foto: LS Fotografie

Wanneer je erg ziek bent of een naaste heel ziek is, besef je pas hoe belangrijk je gezondheid is. Een fantastisch hoog genoten opleiding en een volle bankrekening zijn op papier prachtig, maar in dit geval niet veel waard. Er is nog maar één ding wat er toe doet en dat is je gezondheid en beter worden.

We hebben vaak urgentie nodig om verandering teweeg te brengen. Terwijl we van alle kanten vooraf gewaarschuwd worden. De cijfers liegen er niet om. Bewegen verkleint het risico op chronische ziekten. Voldoende bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Ook hangt veel bewegen samen met een lagere kans op darm- en borstkanker en een lagere kans op vroegtijdig overlijden.

Om gezondheidswinst te behalen is de beweegrichtlijn een handige tool om aan te voldoen:

  • Doe minstens 2,5 uur per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen;
  • Doe minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen);
  • Voorkom veel stilzitten.

In de praktijk: Fiets of wandel drie of vier keer per week (naar je werk, in je pauze of na het werk). Doe twee keer per week aan een sport waarbij je ook je spieren traint en wissel je bureaustoel en de bank af met andere bezigheden.

De optimale gezondheidswinst lijkt echter nog veel hoger te liggen bij 7,5 tot 10 uur inspanning per week.

In 2022 voldeed 50% van de Nederlandse bevolking (van 4 jaar en ouder) aan het onderdeel matig of zwaar intensieve inspanning en 81% aan het onderdeel spier- en botversterkende activiteiten. Op deze manier voldeed 44% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen.

Lagere kans op borstkanker!
Kleinere kans op depressieve symptomen!
Minder kans op hart- en vaatziekten!

Ik zou het logisch vinden als de mensen die de beweegrichtlijnen niet halen deze vraag stellen: “Met hoeveel procent wordt de kans verkleind?”

Boeiend!
Je brein verzint altijd een smoes om in je comfortzone te blijven hangen. 56% van de mensen trapt erin. Je brein verzint mooie smoesjes zoals: ‘Ik heb het te druk’ of ‘Ik ben te moe’ of ‘Ik ben niet sportief’ of ‘Ik heb vandaag al zo hard gewerkt’ of ‘Ik heb jonge kinderen’ of ‘Ik heb tijd nodig om mijn vrienden te zien’ of ‘Ik heb geen zin’.

Wanneer we ziek zijn is er maar één doel. Dus waarom gaan we niet voor het fenomeen: voorkomen is beter dan genezen? Want alle kleine beetjes helpen toch?

Voor de ‘normaal gezonde’ mens is de beweegrichtlijn wekelijks te halen. Elke mooie smoes kan weerlegd worden:
‘Ik heb het te druk’.
Je hebt drie afleveringen van Oogappels en twee van Lupin bekeken en honderd bladzijden uit een boek gelezen. Ondertussen had je drie workouts op YouTube mee kunnen doen en nog steeds series kunnen kijken en kunnen lezen.
‘Ik ben te moe.’
Je krijgt energie van sporten, daarna voel je je weer zo fris als een hoentje.
‘Ik heb jonge kinderen.’
Pak de kinderwagen en het kinderfietsje en ga samen met de kinderen een stuk stevig wandelen.
‘Ik heb tijd nodig om mijn vrienden te zien.’
Ga samen met je vrienden een sport beoefenen. Huur een personal trainer in die jullie vriendengroep wekelijks traint. Iedereen fit en jullie zien elkaar nog vaker dan daarvoor.

Kortom, overal is een oplossing voor.

Ga niet wandelen, als je liever fietst. Wil je heel veel zweten? Ga squashen. Wil je met een groep samen sporten? Ga op bootcamp. Liever individueel? Ga baantjes zwemmen. Kies vooral een beweging en een sport die jij leuk vindt.

De getallen en onderzoekjes zorgen in de praktijk niet voor verandering. Daarom heb ik mijn bootcampers opgetrommeld. Uit echte mensen monden krijg je te horen wat wekelijks sporten met ze doet:

“Sporten heeft mentaal een positief effect op mij. Je ziet mij wel eens boos kijkend aankomen bij de bootcamp en volgens mij ben ik nog nooit boos kijkend weggegaan.”

“Prestatietrots, het is goed voor mijn zelfbeeld!”

“Sporten vergroot mijn mentale veerkracht. Mijn vriend was zondag stikchagrijnig, maar ik kon het hebben omdat ik in de ochtend een heerlijke bootcamp had gedaan.”

“Het luisteren naar je gevoel en lichaam gaat zoveel verder dan wat de wetenschap voorschrijft. Sport heeft bij mij geresulteerd in; van een zware astmapatiënt die amper een kilometer kon rennen naar een gezonde dame die al zeven marathons heeft volbracht.”

“Ik heb meer energie over de dag heen, het is een uitlaatklep van stress, ik zit lekkerder in mijn vel, ik slaap er beter door, ik heb een betere mentale en fysieke weerstand, tijdens het sporten voel ik mij onbezorgd en het geeft mij voldoening.”

“In teamverband sporten zorgt ervoor dat we het gevoel delen, elkaar stimuleren en inspireren. En de douche nadien: Na het zweten komt het genieten.”

“Ik houd van sporten vanwege: ‘It makes you feel alive’, de gelukshormoontjes en de dankbaarheid dat mijn lijf gezond genoeg is om te kunnen sporten.”

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen