De verkiezingsuitslag

Foto: LS Fotografie

Afgelopen donderdag had ik een kater. Ik drink geen alcohol en ik ben nog nooit dronken geweest, maar ik denk dat een kater zo aanvoelt.

De verkiezingsuitslag kwam woensdagavond namelijk nogal hard binnen. Soms is het nodig om even de bril van anderen op te zetten. Waarom zouden mensen hierop stemmen? Laten we eens brainstormen.

Omdat ze:
Bang zijn dat ze geen huis kunnen kopen?
Nog heel veel guldens in een oude sok in de la hebben liggen en deze willen uitgeven?
Theater, muziek, kunst en cultuur niet boeiend vinden?
Klimaatakkoorden en de natuur totaal niet belangrijk vinden?
Schijt hebben aan onze medemensen die moeten vluchten vanwege een oorlog in hun land?
De Nederlander op één zetten?

Want lieve mensen, mocht je de 46 pagina’s van het verkiezingsprogramma van de winnende partij niet gelezen hebben, dan vat ik hem wel even voor je samen:

“We moeten Nederland terugveroveren. Echte vluchtelingen moeten niet meer hier, maar in hun eigen regio worden opgevangen.” Verbod op dubbele nationaliteit. Defensie wordt ingezet voor grensbewaking om de asielstormloop op ons land te stoppen. Stoppen met gasvrij maken van woningen. “De Partij voor de Vrijheid kiest voor een soeverein Nederland. Een Nederland dat weer baas is over eigen geld, eigen grenzen en onze eigen regels maakt.” De publieke omroep in zijn geheel afschaffen. Terugtrekken uit het VN-klimaatakkoord. Volledige stop op ontwikkelingshulp. Het afschaffen van kunst- en cultuursubsidies. Nederland verlaat de Europese Unie. “Gemeenten werken niet mee aan gender-maatregelen, klimaatwaanzin en diversiteitsgeneuzel.”

En natuurlijk staan er ook andere ideeën in het plan:
Meer leraren voor de klas. 20 procent salarisverlaging voor bewindslieden, Kamerleden en Europarlementariërs. Terugdringen wachtlijsten in de jeugdzorg. Tandarts in basispakket. Huurtoeslag verhogen. Snellere schadeafhandeling en versterking van huizen in Groningen.

Veel mensen waren ontevreden over de situatie hoe het was. Dus het is heel logisch dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden. Als je het echt heel slecht hebt, maar dan ook echt heel slecht en jezelf wel op één moet zetten (omdat je het anders niet overleeft), dan kan ik deze keuze misschien een heel klein beetje begrijpen. Hebben twee miljoen Nederlanders het echt heel slecht? Ik denk dat mensen die het prima hebben meer ‘ruimte’ hebben voor anderen, de natuur, het klimaat, kunst en cultuur.

Ik droomde ook van een verschuiving. Een verschuiving naar verbinding, meer gelijkwaardigheid, geen uitsluiting en liefde voor elkaar. Een keuze waarbij het niet alleen draait om ikke, ikke, ikke, maar ook om de ander, ander, ander en vooral om samen, samen, samen. Als ik het verkiezingsprogramma bekijk, lees ik vooral uitsluiting (van de Europese Unie, vluchtelingen, het klimaat, etc.) zodat alleen DE Nederlander het goed heeft.

Ik hoop niet dat dit een juiste vergelijking is: als je maar één menselijk ras in je land wilt en het liefst uit de Europese Unie wilt stappen, DE samenwerking die ontstaan is na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog…

Laten we de bovenstaande alinea maar snel vergeten. Gelukkig hebben we nog genoeg linkshandige, linksdragende en links stemmende mensen in deze multiculturele samenleving.

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen