‘Een hekel hebben aan…’

Foto: LS Fotografie

Jij hebt vast iets in je leven waar je een hekel aan hebt. Een voedingsmiddel wat je vroeger moest eten van je ouders, waar je nu nog steeds de kriebels van krijgt of een huishoudelijke taak die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt.

Eerlijk gezegd heb ik aan heel weinig dingen echt een hekel, of ik doe het gewoon en plak er geen waardeoordeel (meer) aan. ‘De was’ bijvoorbeeld. In de wasmachine proppen is het probleem niet, maar ophangen en opvouwen vind ik echt niks aan. Sinds een tijd hang ik er geen oordeel meer aan en doe ik het gewoon zonder negatieve gedachten, omdat het nou eenmaal bij het leven hoort.

Maar er is vast iets in je leven waar je voor altijd een hekel aan blijft houden. Je blijft datgene het liefst zo lang mogelijk uitstellen en je kan er geen goed woord over verzinnen.

Ik heb ergens een broertje dood aan. En dat mag ook. Het is best lekker om iets in je leven te hebben waar je een ellendig grote hekel aan hebt. Ik vind dat ik hier eeuwig over mag blijven klagen. Zeg nou eerlijk, het is toch heerlijk om iets in je leven te hebben waar je je frustraties op kunt uiten?

Het ergens-een-eeuwige-hekel-aan-hebben-spel kan niet door iedereen gespeeld worden. Dit geldt alleen voor mensen met een halfvol glas, de mensen die vrijwel nooit klagen en vrijwel nooit slachtoffer spelen. Is jouw glas half leeg, klaag jij geregeld en geef jij iets of anderen regelmatig de schuld over de situaties waar jij in beland, dan ben je af. Want dan zeik je dagelijks over van alles en heeft het dus niet zoveel zin om één dingetje te hebben waar je lekker over mag klagen.

Ben jij team: ik klaag bijna nooit. Dan is het dus heerlijk om één dingetje te hebben wat jouw eeuwige klaagzang verdient.

Ben je al benieuwd naar die van mij?
Ik vloek bijna nooit, maar als ik dit doe kan er soms een klein onaardig woordje mijn mond verlaten. Als ik dit doe, zit ik het overgrote deel achter de computer. Het moet, doe ik het te laat of niet dan krijg ik een boete.

Begint er al iets te dagen?
Ik gebruik naast de computer ook een applicatie op mijn telefoon en de printer doet meestal ook wel iets. Als ondernemer doe ik het vier keer per jaar.

Al bijna elf jaar, al 43 keer, heb ik dit gedaan en nog steeds is dit hetgeen waar ik de grootste hekel aan heb en het liefst over klaag: de kwartaaladministratie.

Esther de Boer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen