Scammers en catfishing, wees gewaarschuwd!

Foto: LS Fotografie

Heel stiekem, ergens in de krochten van mijn brein, heb ik de moed al opgegeven. Het zit totaal niet in de aard van dit beestje, ik geef nooit op! Maar ergens diep verborgen, voelt het alsof het nooit gaat lukken. De liefde.

Ze zeggen niet voor niks: liefde overwint alles. Dus een paar weken geleden ging ik maar weer eens op Tinder. In mijn omschrijving omschrijf ik mezelf met een aantal steekwoorden: GEEN KINDERWENS, sportief, ondernemer, gitaar spelen, auteur, linkshandig, extravert, etc. In de hoop dat de Caps Lock het nu wel een keer duidelijk maakt. In het verleden zei ik namelijk op de eerste date dat ik geen kinderen wil en blijkbaar horen de meeste mannen het woord ‘geen’ niet. Want na maanden of zelfs een jaar komen ze er stomverbaasd achter dat we daar niet samen naartoe groeien, dat ik nog steeds geen kinderen wil en dat ik ook met hem geen kinderen wil.

Mijn statement zorgt in ieder geval voor heel weinig matches. Of komt dat omdat ik maar heel weinig mannen naar rechts swipe? En dat komt dan vooral omdat het lijkt alsof mannen totaal niet hun best doen. Ze maken rare selfies met drie pixels en in de omschrijving staat vaak: “1.85m, dit schijnt belangrijk te zijn” of nog erger: “Ik weet niet wat ik hier neer moet zetten, vraag maar.”

En zo swipte ik Daniël naar links, want hij had wel zijn best gedaan om mooie foto’s van zichzelf te laten maken. Hij bleek een Engelsman te zijn. Na twee dagen kletsen gingen we over op Whatsapp. Hij bleek geen Daniël, maar Sean te heten. Dit vond ik vreemd, maar we kletsten gezellig door. Na vijf dagen zei hij: “I have been following the bitcoin market.” Hij vertelde dat de condities goed zijn en dat hij die avond geld ging verdienen. Hij vroeg of ik tijd had om samen met hem geld te verdienen door OKX te downloaden. Als ik iets niet begreep, kon ik hem een screenshot sturen. Ik wenste hem succes en zei dat ik daar geen tijd voor had. Twee dagen lang hadden we het over andere onderwerpen en toen begon hij er weer over: “I’ve watched the bitcoin market and it’s been pretty good lately. I think you can also sign up for an account. I will be your teacher. Since you are a beginner, I recommend you to buy 200-500 euro’s in cryptocurrency to learn.” Mijn antwoord was: “Noooo, thanks.” Hij zei nog drie zinnen over iets anders en toen was zijn profielfoto weg. Hij had mij verwijderd. Ik keek op Tinder en ook daar had hij onze match verwijderd, zodat ik hem niet kon rapporteren.

Een scam! Een catfish! Hoe noemen ze dit tegenwoordig? Hij had vijf dagen met mij gechat om mogelijk een paar honderd euro te verdienen. Wat zielig! Maar aangezien er mensen zijn die dit doen, betekent het dat er andere mensen zijn die hier intrappen.

Een nieuwe poging. Swipe, swipe en daar was Derek. Ook een Engelsman en op Whatsapp bleek zijn naam Brandon te zijn. Ik zei tegen hem dat ik hiervoor een scam had meegemaakt en dat ik het verdacht vond dat hij een andere naam op Tinder gebruikte. Hij stelde mij gerust. Hij woont in Londen en begin augustus komt hij voor zaken weer naar Nederland. Twee wekenlang kletsten we elke avond. Alle onderwerpen passeerden de revue. Deze man beschreef veel meer details en nam ruim de tijd om antwoord te geven en vragen te stellen. Hij stuurde zo nu en dan een foto van hem met zijn hond en met zijn vrienden. Ik bleef op mijn hoede, maar ik dacht dat het goed zat. Totdat hij na twee weken appen vertelde over zijn bedrijf naast zijn werk. Hij vertelde dat hij naast zijn job een online shop heeft via drop shipping. Hij vroeg aan mij: “What product would you like to sell?” Ik heb hem uitgelegd dat ik niks zou willen verkopen, omdat ik diensten verkoop en omdat ik vind dat er al genoeg spullen op aarde zijn. Opeens kreeg ik een naar gevoel en ik vroeg hem of hij met mij praat omdat hij wil dat ik onder hem in de piramide ook producten ga verkopen. Hij werd boos, omdat ik hem voor zijn gevoel niet vertrouwde. Ik bood mijn excuses aan. De volgende dag zei hij nog een paar dingen en daarna… Was ook zijn profielfoto verdwenen en was onze match op Tinder ook verwijderd.

Wat een rotzakken! Zijn dit mannen die zichzelf zijn en op deze manier vrouwen inpalmen om geld te verdienen? Zijn dit mensen die foto’s van knappe mannen zoeken op Instagram en deze foto’s op hun profiel gebruiken? Zijn dit computers? Wordt dit gedaan met behulp van ChatGPT? Zijn de foto’s met artificiële intelligentie (AI) gemaakt?

Eén voordeel aan deze voorvallen is dat ik mijn Engels heb verbeterd. Ik ben blij dat ik niet in hun geintjes ben getrapt. Dus, lieve mensen, wees gewaarschuwd. Trap er niet in!

Moet ik dan toch maar de mannen met een grote vis in hun armen naar rechts swipen? Voor nu ben ik wel weer even ‘uitgetinderd’.

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen