Bedenk je ook wel eens smoesjes om iets niet te hoeven? Stap uit je ‘comfortbrein’

Foto: LS Fotografie

Iedereen heeft een bubbel en daarin voelt alles heel comfortabel. Het hoeft niet altijd leuk te zijn in die bubbel en je kan je er zelfs ongelukkig voelen. Maar toch blijven we vaak in dat cirkeltje omdat het veilig en vertrouwd aanvoelt.

Je bent het waarschijnlijk met mij eens dat je andere dingen moet gaan doen als je andere resultaten wilt creëren. Het is nodig om zaken anders aan te pakken.

Een deel van ons brein is het niet met ons eens als we buiten onze comfortzone stappen. Ik noem dit breindeel het comfortbrein. Het belangrijkste doel van ons comfortbrein is overleven. Dit is heel prettig en helpend als je in een gevaarlijke situatie beland, maar het breindeel wil jou ook nu laten overleven. Hij wil dat je blijft doen wat je altijd al deed, ook als het je niet gelukkig maakt.

Je kent het wel, de gedachte dat je fitter wilt worden. Vanaf morgen ga jij de wekker een uur vroeger zetten en een stuk hardlopen. Het eerste wat er gaat gebeuren is dat het comfortbrein er alles aan gaat doen om jou in je comfortzone te houden. Het breindeel gaat allemaal smoesjes verzinnen om je te beschermen. Hij zal alles in werking zetten zodat jij blijft doen wat je altijd al deed. De eerste gedachte zal zijn: ‘Nee, je mag niet hardlopen, je moet gewoon lekker blijven liggen.’

Als jij vervolgens besluit om de wekker te zetten en de volgende ochtend daadwerkelijk op staat, gaat je comfortbrein nog veel meer excuses verzinnen: ‘Vandaag is het niet handig om spierpijn te hebben, dus het hoeft niet’ of ‘Je hebt een hele lange dag op het werk, dus het is niet handig om vandaag te beginnen’ of ‘het is nu geen mooi weer, morgen regent het vast niet.’

Je comfortbrein gaat verhalen en excuses verzinnen waarom het goed is om het ‘nieuwe’ wat je wilt doen vooral niet te gaan doen. Hij gaat er alles aan doen jou te overtuigen dat je geen actie gaat ondernemen. De smoesjes zijn allemaal bedoeld zodat je in je comfortzone en je veilige bubbel blijft.

Het grootste probleem is dat we onszelf compleet identificeren met het comfortbrein. Ik zou zeggen, je bent niet je gedachten, maar je hebt ze.

Als jij verandering wilt, kun je hier op de volgende manier mee aan de slag:
Je hebt bijvoorbeeld deze gedachte: ‘Je hoeft vandaag niet te hardlopen, want het is slecht weer.’
Op het moment dat je merkt dat je comfortbrein deze gedachte verzint, zeg je hardop: ‘Mijn comfortbrein zegt dat ik niet moet hardlopen, omdat het slecht weer is.’
Dus je herhaalt hardop je gedachten. Het lijkt misschien een debiele oefening en het is verstandig om dit te doen wanneer je alleen bent. Maar op dat moment observeer je dus je comfortbrein. Je identificeert je er niet mee, maar je observeert. Vervolgens kun je zeggen: ‘Leuk, dankjewel comfortbrein dat je mij er op gewezen hebt dat het slecht weer is, maar ik ga toch echt hardlopen.’ En dan ga je doen wat je moet doen om je nieuwe doelen te halen.

En dit geldt natuurlijk ook voor andere zaken in je leven. Neem bijvoorbeeld voeding. Ons comfortbrein wil het liefst de hele dag comfortfood, zoals chips en chocolade. Op het moment dat je besluit om minder bewerkte producten te eten, verzint het comfortbrein allemaal smoesjes zodat je gaat uitstellen en blijft doen wat je altijd al deed.
Angsten, excuses en smoesjes hoeven geen probleem meer te zijn.

Observeer en analyseer je comfortbrein. Accepteer dat deze beschermende gedachten om je in de comfortzone te houden er altijd in een bepaalde vorm zullen zijn. En leer ermee omgaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen