Veranderingen zorgen voor gevecht met ons brein

Foto: LS Fotografie

Al twee maanden ben ik bezig met een nieuw bedrijfsplan. Ik heb mijn bedrijf al 10 jaar en ik heb zin in verandering. Alhoewel, het menselijk brein heeft helemaal geen zin in verandering en blijft veel liever bij het oude. Dus zin in verandering is niet helemaal de juiste omschrijving. Ik denk dat ik vooral gelukkiger ga worden als ik mijn nieuwe plannen heb doorgevoerd, doordat ik dan meer tijd voor mezelf ga hebben.

Alles wat mijn brein verzint tijdens dit proces is te vergelijken met het brein van iemand die wil afvallen. Keer op keer moet ik mezelf waarschuwen dat mijn comfortbrein mij wil beschermen en wil dat ik blijf doen wat ik altijd al deed. Zo werkt ons brein nou eenmaal; beschermen, in de comfortzone blijven, smoesjes verzinnen, uitstellen, etc.

Aan het begin had ik allemaal leuke nieuwe ideeën, maar nu het einde van het plan nadert merk ik dat mijn beschermingsmechanisme overuren maakt. Ik weet dat ik bepaalde onderdelen in mijn bedrijf los moet laten om nieuwe mogelijkheden te creëren. Ik weet dat ik mij veel meer op één of hooguit twee dingen moet focussen. Want daar waar je aandacht aan geeft groeit. Het einde van de business masterclass die ik volg nadert. En het lijkt alsof mijn brein bij de laatste twee hoofdstukken een heel leger heeft ingezet. Een intern gevecht.

Herken jij dit? Op het moment dat je een plan maakt en besluit om kilo’s te verliezen of bijvoorbeeld opzoek gaat naar een nieuwe baan ontstaat er een heftige innerlijke conversatie. Veel mensen die willen afvallen herkennen dit: ‘Het is nu niet het juiste moment’, ‘ik start maandag wel’, ‘ik heb hard gewerkt dus nu heb ik lekkers verdient’, ‘ik ga eerst…’, etc. En bij het idee om een nieuwe baan te zoeken ontstaan dit soort gedachten: ‘Ik kan vast niet terug naar mijn huidige baan als de nieuwe baan niet leuk blijkt te zijn’, ‘Ik verdien nu toch ook prima’, etc.

Het is zó tegenstrijdig. We willen veranderen, maar we houden onszelf tegen. Vaak ben jijzelf de enige die je eigen plan in de wegstaat. Misschien ben jij je hier nog niet van bewust. Analyseer deze week je gedachten maar eens. Welke smoesjes verzin je om te blijven doen wat je altijd al doet? Wat ben je al tijden aan het uitstellen?

Ik ga de komende weken het gevecht aan met mijn brein. Ondanks angsten, emoties, smoesjes en uitstel ideeën ga ik het plan afmaken, keuzes heroverwegen en daar waar nodig knopen doorhakken.

Esther de Boer.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen