Methodes om af te vallen

Foto: LS Fotografie

Er zijn honderden methodes om af te vallen. En ze werken vrijwel allemaal! Ik hoor je denken: ‘Ik heb er zoveel gevolgd, maar ze hielpen niet! Ik viel wel af, maar ik kwam net zo snel weer aan.’

Het overgrote deel van de Nederlanders is niet tevreden met hun eigen postuur. We willen dolgraag veranderen. In deze column ga ik je helpen om de juiste afvalmethode te kiezen. Eén ding kan ik je alvast verklappen: de juiste is vaak niet de allersnelste.

Even een aantal dieetvoorbeelden: Sonja Bakker, Paleo, koolhydraatarm, Pioppi, eet de helft, Killerbody, vetarm, dr Atkins, Weightwatchers, etc.

Wat hebben zij gemeen? Juist! Ze zorgen voor een calorietekort. Minder calorieën binnenkrijgen dan verbranden. Dit is de enige manier om af te vallen! Het kan wél op duizenden manieren uitgevoerd worden. Een calorietekort kan je creëren door:

• Elke dag 4 Twixen te eten en verder niks;
• De hele dag alleen maar groenten te eten;
• Een dieet te volgen;
• Calorieën te tellen;
• Minder of anders te eten dan wat je deed.
Etc.

Het maakt wat betreft het afvallen helemaal niks uit wat je doet, mits je een calorietekort hanteert. Afvallen kan je zelfs los zien van je gezondheid. Want als je elke dag alleen maar 4 Twixen eet val je af, maar dit zal je gezondheid niet ten goede komen.

Eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, vitamines, mineralen en vocht, we hebben het allemaal nodig. Eiwitten zijn onder andere voor het behoud van je spieren en via vet krijgen we belangrijke vitamines binnen. Een koolhydraatarm dieet is heel leuk bedacht omdat je heel makkelijk veel minder calorieën binnenkrijgt en dus snel afvalt, maar koolhydraten zijn superbelangrijk voor onze hersenen.

Calorieën, je hoeft ze niet te tellen, maar ze tellen wel!

Je kan afvallen door anders of minder te gaan eten en drinken. Zonder dat je het door hebt, krijg je minder calorieën binnen. Lukt het op deze manier niet, kom je aan of blijf je op hetzelfde gewicht? Dit komt doordat je niet in een calorietekort zit!

Nu je weet dat minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt het allerbelangrijkste is om af te vallen, kan je met de volgende drie punten precies voor jezelf nagaan waar het probleem zit.

  • Met de Harris Benedict Formule kan je uitrekenen hoeveel calorieën jij per dag nodig hebt om op gewicht te blijven;
  • Met een applicatie of het lezen van etiketten kan je uitrekenen hoeveel calorieën jij binnenkrijgt;
  • Om 1 kilo af te vallen is het nodig om 7000 calorieën minder te eten en te drinken dan je verbrandt. (Elke dag 400 calorieën minder eten en drinken dan je energiebehoefte zorgt ervoor dat je zeven dagen later 400 gram minder weegt op de weegschaal).

Ons lichaam heeft sowieso 1200 calorieën per dag nodig. Elke dag weer. Dit wordt verbruikt door onze hersenen, longen, lever en nieren. Daarnaast hebben onze spieren en vetten energie nodig en ook kunnen we nog wat extra gebruiken om bijvoorbeeld te sporten en werken.

Ik heb honderden voedingsschema’s gemaakt waarbij de meeste schema’s voor vrouwen rond 1700 calorieën zit. Iedereen is anders, dus dit hoeft niet voor jou het ideale aantal te zijn! Ik kan je wel een aantal tips geven waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van een afvalmethode:

  • Kijk eerst welk realistisch doel je wilt bereiken;
  • Kies een eetwijze die zo dicht mogelijk bij je huidige voedingspatroon ligt, maar met minder calorietjes;
  • Kies een methode waarbij je alle macro- en micronutriënten binnenkrijgt;
  • Ga voor een eetpatroon waarbij er ruimte is voor keuze, ook voor jouw lievelingsvoedsel;
  • Kies een dieet of eetwijze dat je consequent kan volhouden voor de rest van je leven (want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg).

Verrassing! Laat ik nou net een boek hebben dat hier precies aan voldoet.

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen