We hebben geen invloed op het weer

Foto: LS Fotografie

“Wat een shit weer!” Veel regen, bewolkt en behoorlijk fris. In deze maanden vraag jij jezelf vast wel eens af waarom je in Nederland woont. Het liefst lig je lekker onder een dekentje op de bank! Het voelt als een hele grote stap om naar de sportschool te fietsen, laat staan naar de bootcamp te gaan om een heel uur buiten te sporten.

Ik ken mensen die nooit naar buiten gaan als het regent. Ik ken mensen die de bootcamp training afzeggen als het te hard regent of als het heel warm is. Ik ken mensen die chagrijnig zijn vanwege het weer. Ik ken mensen die zeggen dat het slecht weer is, nadat ze de hele dag binnen zijn geweest. Jij kent deze mensen ook. Misschien herken jij jezelf in één van deze punten.

Hoe zou het leven zijn als je het weer gewoon het weer liet zijn? Hoe zou het zijn om het weer te accepteren hoe het op dat moment is? We kunnen niet anders. We hebben er geen invloed op. Toch laten wij ons beïnvloeden door iets waar we zelf geen controle over hebben.

Waarom zouden we ons druk maken over iets waar we geen invloed op hebben? We kunnen onze energie ook gebruiken om acties te ondernemen op gebieden in ons leven waar we wel de regie over hebben.

Hoe hard het ook regent, hoe koud en warm het ook is, we kunnen ons erop voorbereiden. We kunnen ons erop kleden. We kunnen het accepteren en we kunnen het zeuren en onze emotionele haat-liefdeverhouding met het weer loslaten.

Het weer hoeft onze doelen niet in de weg te staan. Mits het niet gevaarlijk is zoals een storm of onweer kunnen we gewoon naar buiten om te wandelen, fietsen, rennen, naar de bootcamp, etc. Laat je het afhangen van het weer of je iets wel of niet gaat doen? Dan laat je iets waar je geen invloed op hebt van invloed zijn op je acties en doorslaggevend voor je resultaat.

Bij wat voor weersomstandigheden dan ook (mits veilig) is het goed voor ons om buiten te zijn!
Werk jij het grootste gedeelte van de dag binnen? Best een goed idee om andere activiteiten zoals je sportmomenten zoveel mogelijk buiten te plannen.

Laten we eens kijken naar de voordelen!

Buiten (in de natuur) zijn in combinatie met lichaamsbeweging:

1. bevordert het korte termijngeheugen
2. zorgt voor scherper denken en meer creativiteit
3. verhoogt het immuunsysteem
4. verminderd angst en slechte stemmingen
5. verminderd stress
6. is beter voor het humeur en geeft een vitaler gevoel dan binnensporten
7. verhoogt het zelfvertrouwen
8. zorgt voor de aanmaak van vitamine D
9. zorgt voor een betere nachtrust (je maakt ’s avonds meer melatonine aan)

Ik geef al mijn trainingen buiten. Alle bootcamp trainingen en ook alle personal trainingen. Weer of geen weer. Ik doe dit omdat over het algemeen de meeste mensen heel veel binnen zijn en met mij dus lekker buiten. En het is de eerste stap buiten de comfortzone. Het is de eerste prikkel die ze krijgen, die ik niet eens geef. Inclusief reistijd heb ik het afgelopen jaar 30 uur per week trainingen gegeven. Waarvan ik dus zo’n 25 uur per week buiten ben. Ik ben een koukleum, ik heb de duurste handschoenen en nog steeds koude handen (mogelijk het fenomeen van Raynaud). Best vervelend met dit weer. Gelukkig blijf ik wel vrolijk. 😉

Dus je kunt altijd als je twijfelt om naar buiten te gaan even denken aan je comfortzone om die een lekkere pak rammel te geven, aan de grote voordelen van het buiten zijn of gewoon even denken dat Esther 20 x langer buiten is met dit rotweer!

Zullen we met z’n allen deze week het rotweer er gewoon laten zijn? Geen mening, geen oordeel, geen emotie. Het is gewoon weer!

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen