Het geheim van 10 jaar ondernemerschap

10 jaar The Body Buddy!
10 jaar The Body Buddy!
Foto: Esther de Boer

10 jaar geleden gaf ik mijn allereerste bootcamp training in het Noorderplantsoen. Het was 6 januari op een zondagochtend. Elf bikkels verzamelden naast het restaurant Jantje zag eens pruimen hangen wat tegenwoordig eetcafé Zondag heet.

Ik had een circuittraining klaargezet. Ik vertelde eerst iets over mijzelf, over de training die hun te wachten stond en vervolgens gingen we aan de slag met de warming-up. Hakkenbillen, knie heffen, zijwaarts verplaatsen, enz. De kern van de les bestond uit een circuit en spelelementen. Ik deed alle oefeningen voor en gaf daarbij verschillende opties, zodat iedereen op eigen niveau de oefeningen kon uitvoeren. Het circuit bestond uit touwtje springen, push-ups, lunges, cobra’s, planken, squats, shoulder presses met gewichten, etc. Een stuk of elf oefeningen die per oefening 45 seconden werd uitgevoerd.

Ik weet niet meer of ze het circuit twee of drie keer achter elkaar deden. Mijn motto is: de kracht zit ‘m in de herhaling, dus ze deden het circuit vast drie keer. Ik liep enthousiast rond om aanwijzingen te geven en te motiveren zodat iedereen voldaan naar huis zou gaan. Na het circuit werd er wat water gedronken en gingen we verder met de spelelementen. Kruiwagentje, push-ups met high-five en tikspelletjes. Er werd veel gelachen. We sloten de training na een uur af met stretchoefeningen.

De eerste twee jaar gaf ik alleen trainingen in het weekend, op vrijdagavond en zondagochtend bootcamp in het Noorderplantsoen. Doordeweeks werkte ik bij defensie en sliep ik op de kazerne in Wezep. Vrij snel ging ik ook bootcamp lessen geven in Ter Apel op de zaterdagochtend. En er kwamen wat aanvragen voor 1-op-1 trainingen. In maart 2014 ging ik een dag minder bij defensie werken, zodat ik ook op de maandag personal training kon geven. En zo kwamen er steeds meer trainingen en buddies (mijn klanten noem ik zo) bij.

In 2014 deed ik een Groupon-actie waardoor ik 50 nieuwe buddies had. Dit was een flinke tijdsinvestering, maar uiteindelijk één van de beste investeringen die ik in alle jaren gedaan heb. Van de 50 bootcampers bleven zo’n 25 jarenlang bootcamplessen bij mij volgen. En nu nog steeds trainen er mensen bij mij die toen via Groupon een paar lessen bij mij kwamen doen.

Donald, Stephanie en Jilke waren bij mijn allereerste training op 6 januari 2013. Met een paar pauzes vanwege verhuizingen (naar Spanje en Berlijn), operaties, e.d. trainen deze drie fantastische buddies vandaag de dag nog steeds bij mij. Jeroen en Erik zijn ook van het allereerste uur. Erik bedacht in 2012 de naam van mijn bedrijf The Body Buddy.

Na lang wikken en wegen besloot ik in augustus 2014 dat ik ontslag ging nemen bij defensie. Ik had meermaals een brief gehad dat er te veel sergeanten bij de logistiek aan het werk waren en in de brief werd verzocht om defensie te verlaten. Met een prachtige oprotpremie werd ik op 1 januari 2015 fulltime opperbodybuddy.

10 jaar The Body Buddy

10 jaar The Body Buddy en wat heb ik als ondernemer al veel meegemaakt. De eerste weken fietste ik op zaterdag rondjes door de stad om flyers op te hangen bij supermarkten en andere winkels. Ik heb Kids bootcamp gegeven, wat heel leuk was, maar niet mijn doelgroep bleek. Een 30 dagen online programma gemaakt die as we speak voor de allerlaatste keer draait. Ik ga dit jaar een nieuw programma schrijven.

Jarenlang zeven dagen in de week gewerkt, de jaren erna zes dagen en tegenwoordig zijn het er vijf (nou oké toch wel vaak 5,5). Meer dan duizend mensen bij de bootcamp getraind. Meer dan 120 personal training buddies begeleidt naar hun persoonlijke doelen, waarvan 8 buddies al jaren consequent doorgaan en wekelijks met mij trainen.

Een vrouw geholpen om 50 kilo af te vallen, ze is zeven jaar later nog steeds op haar streefgewicht. Vrouwen en mannen geholpen om 10 tot 30 kilo af te vallen. Mensen geholpen van 3 minuten joggen naar een uur rennen. Samen met buddies tientallen successen gevierd: blokjes buiken, marathons, veel minder insuline spuiten met diabetes type-1, trotser, gelukkiger, spierballen, sterker, fitter, van 9 naar 50 push-ups, van bankzitter naar sporter, van dieet naar leefstijl, rugklachten verholpen, doelen behaald, mensen leren omdenken en nog zoveel meer.

Ik heb boeken geschreven, lezingen gegeven, sportieve vrijgezellenparty’s georganiseerd, prijzen gewonnen voor beste personal trainer van Groningen en Nederland, vele nieuwsbrieven verstuurd, tientallen filmpjes en vlogs gemaakt, liedjes gemaakt over mijn buddies, sportieve zaterdagen naar Schiermonnikoog georganiseerd, ik geef al 7 jaar vrijwillig bootcamp in Vinkhuizen bij de organisatie Slim leven, ik ben een luisterend oor geweest en ik vergeet vast nog heel veel.

Het geheim van mijn 10 jaar ondernemerschap?

Iedereen maakt zelf de reis op zijn/haar/hen eigen manier, maar ik loop er maar al te graag naast om hierbij te helpen en elk succes mee te vieren! Ik ben zelf ontzettend consequent, ik stop nooit en ga altijd door. Hoe streng en hard ik soms ben voor mezelf, ik krijg van mijn buddies terug dat ik enthousiast, betrokken, nuchter, grappig en fanatiek ben. En dat ik het harde niet op hun projecteer, maar juist iedereen hun eigen pad op eigen tempo laat bewandelen.

Met mijn creativiteit is geen één training hetzelfde, waardoor het nooit saai wordt. Ik zorg door mijn openheid ervoor dat iedereen zich direct veilig en thuis voelt bij de bootcamp. En ik heb zelf een baan gecreëerd waarin ik alles kan doen waar ik dol op ben en waar al mijn kennis, kunde en passie samenkomt: sport, voeding, schrijven, gedrag, coaching en creativiteit.

Viering tienjarig jubileum

Afgelopen vrijdag hebben we met 50 buddies mijn 10 jaar ondernemerschap gevierd. Groot feest in café de Toeter en daarna met een groep nog uren in de stad. Tuurlijk heb ik ook wel eens mijn twijfels en baal ik van mezelf of weet ik niet meer of ik dit allemaal nog wel wil doen. Maar door deze avond met deze mensen weet ik weer precies waarom ik dit allemaal doe, wat ik wil bereiken en dat ik nog heel lang door wil gaan.

Er hing zo’n fantastische sfeer! Er zijn door de jaren heen vriendschappen ontstaan. Prachtig! Er werden twee hele mooie liedjes voor mij gezongen. Op het nummer van ABBA – Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) zong de hele groep: “Geef me, geef me, geef me een trainer als jij, iemand die mij fit maakt en weer helemaal blij!” Er werd een hele mooie speech door Bert gegeven en mijn moeder speelde een lief lied met een tekst over mij.

Ik kreeg supermooie cadeaus, waaronder prachtige bloemen, kilo’s chocolade, spelletjes en hele lieve woorden op kaartjes. En vooral die woorden hebben ervoor gezorgd dat ik echt goed bewust kon terugkijken op de afgelopen 10 jaar. En hierdoor besef ik hoeveel impact ik maak met The Body Buddy.

Op naar de volgende 10. Cheers!

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen