Nieuwe motivaties

Foto: LS Fotografie

Gisteren heb ik mijn was opgevouwen en netjes in de kast gelegd. Normaal gesproken blijft de was vrijwel altijd op het wasrek en komt het er pas vanaf wanneer ik het nodig heb. Als ik de volgende was op het wasrek wil hangen, gaat de droge was die er op dat moment op hangt op een stoel. Een paar keer per jaar vouw ik het op en gaat het netjes de kast in. Dit jaar al op de tweede dag van het nieuwe jaar, het moet niet gekker worden! Ook heb ik gisteren mijn boodschappen bij de Lidl gehaald. Ik vind het zo’n ongezellige winkel, maar de laatste maanden kwam ik er al vaker omdat het gewoon een heel stuk goedkoper is dan de Appie. De start wat betreft mijn doelen is goed. Ik heb nog niet al mijn nieuwe doelen helder op papier, maar vaker de was opvouwen en naar de Lidl zijn er in ieder geval twee.

Je hoort het vaak om je heen: ‘ik moet er klaar voor zijn, dan ga ik het echt doen’ of ‘ik heb daar nu geen motivatie voor, maar na deze drukke periode wel’. Wij mensen hebben het idee dat we gemotiveerd moeten zijn, voordat we aan de slag kunnen.

Aan het begin van het nieuwe jaar zijn we vaak gemotiveerder dan op andere momenten. Vol frisse moed start je met je nieuwe doelen. Je bent gemotiveerd. Je hebt er zin in! Na een paar dagen of weken wordt de motivatie minder. Er komt steeds vaker iets tussen, je focus wordt minder en het resultaat is er niet zo snel als dat jij gehoopt had. Je denkt: ‘laat maar zitten, het gaat mij toch niet lukken’. Weg motivatie! En vervolgens ga je weer doen wat je deed.

Ik ga je iets heel waardevols laten inzien. Dit gaat ervoor zorgen dat je vanaf nu je doelen gaat bereiken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Motivatie, actie en resultaat

Laten we het hebben over motivatie, actie en resultaat. We denken vaak dat we alleen bij motivatie kunnen starten. Je gaat pas iets doen als je gemotiveerd bent.
Kan je bij resultaat starten? Het klinkt raar, maar het is mogelijk. Het kan zijn dat je er opeens achter komt dat je een paar kilo bent afgevallen. Je vraagt jezelf af hoe het kan. Je komt erachter dat je onbewust minder alcohol hebt gedronken en minder tussendoortjes hebt gegeten. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld meer motivatie en blijf je dezelfde acties volhouden.

Bij actie starten is de meest logische start. Door consequent de juiste acties te doen ontstaat er resultaat. En het leuke is dat je altijd de benodigde acties kan doen. Je zit op de bank en je hebt zin in chocolade. Je kan op dat moment stukjes komkommer gaan snijden en dat op gaan eten. Je hoeft niet altijd toe te geven aan de zin in calorierijk voedsel. Als je totaal geen motivatie hebt om 5 kilometer te rennen, kun je het wel doen. Je kan je sportschoenen aantrekken, naar buiten gaan en je rondje rennen. Consequent acties blijven doen, zorgt sowieso voor resultaat en dat motiveert.

Kan je bij motivatie starten? Ja natuurlijk. Grote kans dat jij nu net gestart bent. Maar geloof mij, vertrouw motivatie niet! Motivatie komt en gaat. Het is net zo veranderlijk als het weer. Je hebt de hele dag door verschillende emoties. Je kan op één dag boos, blij, bang en bedroefde emoties ervaren. En zo kan je op één dag op het ene moment supergemotiveerd zijn en er een paar uur later totaal geen zin meer in hebben.

Laat je brein maar kletsen! Dat stemmetje mag gerust tegen jou zeggen dat je moe bent, geen zin hebt, heel hard gewerkt hebt, het wijntje verdient, dat je het later wel gaat doen… Geef dit comfort-stemmetje geen aandacht.

Doe de benodigde acties en creëer resultaat!

Esther de Boer.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen