Column: De resultaten van vier vrouwen na vier weken eten uit The Body Buddy Kookboek

Foto: LS Fotografie

“Alle dames zijn twee kilo lichter! Een heel mooi realistisch resultaat na vier weken en ze gaan door!”, vertelt Esther de Boer, schrijfster van The Body Buddy Kookboek.

De vier vrouwen hebben een maandlang gegeten uit het The Body Buddy Kookboek. Het boek zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk volgens je huidige voedingspatroon kan blijven eten, maar je krijgt minder calorieën binnen, zodat je afvalt. Samen met de dames kijk ik terug op de afgelopen vier weken.

“Wat ik heb geleerd is dat het niet te snel en ook niet te streng hoeft. Dat werkt ook helemaal niet. 300 gram per week afvallen is prima. Dan duurt het misschien wat langer, maar het is wel effectiever.”

Eén van de dames stuurt trots een voor en na foto in de WhatsAppgroep. Ze is 2,1 kilo afgevallen. Haar lichaamsvet ging van 32,5% naar 31%, het viscerale vet (vet rondom de organen) ging van een waarde van 4,9 naar 4,4 en haar BMI van 23,5 naar 22,7. Haar doel is 64 kilo en dat behouden. Er is een duidelijk verschil tussen de voor en na foto. Na het geven van complimenten leg ik de dames uit dat twee kilo bij de ene persoon te zien is en bij de ander niet. Dit heb je zelf niet in de hand. Het kan zijn dat je het pas bij een kilo of zes ziet. Dit is onder andere afhankelijk van je startgewicht en waar het lichaamsvet als eerste verdwijnt.

Ik krijg geregeld de vraag hoe het vet op de buik kan verdwijnen. En daar volgt vaak achteraan: “Moet ik dan meer buikspieroefeningen doen?” Je lichaam kiest zelf de plekken uit waar het vet als eerste verdwijnt. Dit kan bij iedereen anders zijn. Bij mijzelf zie je gewichtsverlies als eerste aan mijn gezicht en mijn buik. Bij de ander zie je het bijvoorbeeld eerder bij de benen en heupen. Als je consequent minder calorieën eet en drinkt dan je verbrandt, ga je op alle plekken van je lichaam vet verbranden. Dit heeft niet veel met buikspieroefeningen te maken. Natuurlijk is het belangrijk en goed om te sporten, maar afvallen doe je in de keuken.

“Toen ik begon woog ik 76,9 en net woog ik 74,5 kilo. Ik ben helemaal blij Esther!!” Ook de andere twee dames vertellen dat ze twee kilo kwijt zijn in vergelijking met een maand geleden.

Eén van de dames zegt: “Hier ook een kleine twee kilo kwijt. Normaal gaat het bij mij iets sneller, dus dit was even wennen, maar het gaat wel goed zo. Ik wil gewoon doorgaan met meer gezond eten, vooral overdag. ’s Avonds at ik al veel groenten, maar zeker overdag kan het een extra vullend gevoel geven.”

Ik ben heel benieuwd wat de dames (terugkijkend op de afgelopen maand) daadwerkelijk gedaan en gelaten hebben.

“Eigenlijk heb ik weinig gelaten. Ik ben minder gaan snoepen en minder chips gaan eten. Daarentegen had ik meer feestjes, dus heb ik meer alcohol gedronken dan normaal.” De tweede dame zegt: “Ik kies veel bewuster. Ik laat eten staan als ik al vol zit en ik kijk of het de calorieën echt waard zijn.” Een andere dame zegt: “Ik heb ook geleerd om veel bewuster te eten. Op mijn brood doe ik meer lightproducten, dat scheelt calorieën. Ik eet minder calorierijke muesli in de ochtend en door het wegen ben ik mij bewuster van een ‘normale’ portie.”

Jullie zijn enthousiast en willen door. Hoe gaan jullie het aanpakken?

“Ik blijf doordeweeks bij het avondeten minder sausjes, kaas en olie gebruiken en juist meer groenten. En ik heb door dit boek ook geleerd te compenseren: eet ik een dikke lunch, dan neem ik groentesoep als avondeten.” Het laatste woord geef ik aan de dame die altijd het meest kletst tijdens de bootcamp: “Ik heb geen andere plannen. Lekker zo doorgaan. Bewuster zijn van wat ik in mijn mond stop en meer groenten blijven eten. Ik ga mijn tweede maand in.”

Kijk voor meer informatie: www.thebodybuddy.nl/kookboek

Een korte uitleg over het kookboek is hieronder te zien:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen