“Bijzonder kookboek, gericht op de individuele vrouw”

Foto: Lyuda Stinissen

Een bijzonder kookboek verschijnt volgend jaar van de hand van Esther de Boer. Niet zomaar een kookboek, maar een boek dat zich richt op ieder individuele vrouw.

‘De meeste mensen die willen afvallen volgen een dieet, maar vallen na een korte tijd terug’, vertelt Esther de Boer. De meeste diëten richten zich niet op de individu, echter de ene mens heeft meer of minder nodig of andere behoeftes dan de andere.

Esther de Boer maakt binnen haar bedrijf ‘The Body Buddy’ voedingsschema’s’ voor klanten, ‘Buddies’ genoemd. Naar aanleiding van deze voedingsschema’s kreeg Esther steeds vaker de vraag om een kookboek te gaan maken.

In de privé facebookgroep, waarin dames het online programma volgden, hield Esther samen met ruim tweehonderd dames een brainstormsessie waar de behoeftes liggen.

Voor het goed functioneren van organen, zoals de lever, nieren en longen is bekend dat minimaal 1.200 kcal nodig is. Er bestaan diëten van 800 calorieën per dag. Deze diëten zijn niet goed voor je lichaam om lange tijd te volgen, omdat je op de lange termijn niet genoeg kcal binnenkrijgt om je organen te laten functioneren.

“We leven in een ‘Obesogenewereld’ door billboards, reclames en acties in winkels waardoor we getriggerd worden om te eten”, aldus Esther. ‘En door de producten. 70 procent is gemaakt, omdat het lekker is. Dit zijn producten met veel vetten en suikers. 30 procent in de winkels is voeding dat we echt nodig hebben’.

Uitleg over diëten

In het boek geeft Esther een uitleg over diëten. Ook de Harris Benedict formule staat vermeld in het boek. Met deze formule is te berekenen hoeveel voeding eruit gaat aan de hand van lengte, leeftijd, gewicht, geslacht en je bewegingsactiviteit (bewegen, werken, sporten).

In een laboratorium is onderzocht en berekend hoeveel calorieën in onze producten zitten. De hoeveelheid calorieën staan vermeld op alle verpakkingen. Als je 1 kilo wilt afvallen, is het nodig om 7.000 kcal meer te verbranden dan te eten en te drinken.

Deze drie gegevens zijn nodig om exact te kunnen weten of je afvalt (of op gewicht blijft of aankomt). Afvallen is net wiskunde. Als je deze bovenstaande formules en getallen weet dan kan je volgens Esther exact vooraf berekenen wat de uitkomst gaat worden.

Calorieën, je hoeft ze niet te tellen, maar ze tellen wel. Je lichaam houdt het allemaal vanzelf voor je bij, daardoor zou je niet hoeven tellen hoeveel kcal erin komen en hoeveel eruit gaan. Als je elke week (of twee keer per week) op hetzelfde moment onder dezelfde omstandigheden op de weegschaal gaat staan dan klopt het getal wat je ziet (lichter, even zwaar of zwaarder), je kunt je lichaam niet voor de gek houden.

Kookboek

Het kookboek biedt recepten voor de hele dag. Met een verdeling van ontbijt 300 kcal, lunch 350 kcal, tussendoor 200 kcal, diner 500 kcal, avondsnack 250 kcal en drinken 100 kcal, in totaal 1.700 kcal.

Mensen kunnen door middel van het boek voor zichzelf een stappenplan maken hoeveel iemand nodig heeft op een dag en wat realistisch is om te eten. Om af te vallen moet je minder calorieën eten dan je nodig hebt. Uitleg: ‘Mag je bijvoorbeeld 2.600 calorieën, dan ga je naar recepten van 2.300 calorieën. Je mag dan bijvoorbeeld extra tussendoortjes of extra avondeten opscheppen”.

Van de honderden voedingsschema’s die Esther maakte kwam het gemiddelde van 1.700 kcal (kilocalorie) uit om af te vallen. Maar als er bijvoorbeeld 2.600 kcal per dag uit de berekening komt, dan is het niet verstandig om voor een langere periode 1.700 kcal per dag te eten en te drinken. Je lichaam heeft meer energie nodig. Esther raadt dan 2.200 of 2.300 kcal per dag aan. Je kunt dan bijvoorbeeld extra tussendoortjes nemen of extra avondeten opscheppen.

Elke categorie in het boek heeft subcategorieën. De categorie Ontbijt heeft zes subcategorieën: Brood & crackers, chiazaad, eieren, havermout, smoothie en zuivel. Of je nu zin hebt in een boterham met pindakaas of yoghurt met fruit, alles is mogelijk. Alle ontbijtjes zijn 300 kcal, dus het maakt niet uit welke je kiest voor het ontbijt. De categorie ‘Diner’ bevat 45 hoofdmaaltijden, van bijvoorbeeld aardappel tot soep en wraps.

In het boek heeft Esther een piramide getekend met eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen en timing. Het doel van de piramide is om duidelijk te maken dat het verstandig is om eerst naar de basis te kijken. De basis van de piramide zijn de calorieën. Veel mensen zijn boven in de piramide bezig met supplementen bijvoorbeeld. ‘Ik zeg niet dat het goed of slecht is om supplementen te slikken, maar om af te vallen zijn de calorieën bepalend’, aldus Esther.

Recepten

De recepten rijk aan eiwitten, groenten en vezels zijn door Esther zelf bedacht. De recepten zijn uitgeprobeerd door het testpanel. Om de recepten mooi op een bord te krijgen had ik een chef-kok nodig. Via Facebook ging ze op zoek naar een kok. Daarop kwamen veel reacties en heeft ze een soort van sollicitatiegesprek gehouden.

Met Tim Ringers, werkzaam als kok van het Pomphuis in Groningen en tevens de winnaar van het televisieprogramma Topchef is Esther drie dagen aan het koken geweest om de recepten te maken. Tim Ringers deed veel ervaring op door te werken bij François Geurds en Librije’s Zusje. Tijdens de drie dagen koken leerde Esther veel van hem.

De gerechten op het bord zijn vervolgens gefotografeerd door fotograaf Lyuda Stinissen. Het vele eten dat overbleef na het koken van de recepten is naar mensen gegaan die het minder goed hebben.

Momenteel is designer Feikje Boertjens bezig met het design van het boek. De redacteur van het te verschijnen kookboek is Maartje Wienke.

Het uitzoeken van het hele boek en de recepten was een leuk traject, vertelt Esther de Boer. Onlangs won Esther voor de derde keer de Dutch Fitness Awards en werd uitgeroepen tot de beste personal trainer van de provincie Groningen. Ze won deze prijs ook in 2017 en 2018.

‘Het land van de lieve glimlach’ van Esther de Boer

Verleden jaar maakte Esther een reis naar Thailand. Dat resulteerde in het boek ‘Het land van de lieve glimlach’ van Esther de Boer dat dit jaar verscheen op 7 maart. Met dit boek neemt Esther deel aan het ‘Nieuw Gronings Schrijftalent 2020’. Het boek ligt in de speciale Nieuw-Gronings-Schrijftalent-kast van Forum Groningen. De leden kunnen het boek lenen en een beoordeling achter laten in het boek.

Na een jaar bekijkt het Forum welke titel het best scoort volgens het lezerspubliek. Dat boek wint de titel ‘Nieuw Gronings Schrijftalent’ én wordt opgenomen in de collectie. Het boek is daarna te leen bij alle bibliotheken in de provincie Groningen.

De combinatie van mindset en recepten in het volgend jaar nieuw te verschijnen kookboek komt uit dat boek.

De naam van het nieuwe kookboek wordt hoogstwaarschijnlijk ‘The Body Buddy Kookboek van schrijfster Esther de Boer‘, met als ondertitel ‘Grip op je gewicht met recepten op maat‘.

Wie is Esther de Boer?

De persoon achter het boek is Esther de Boer. Ze werkte zeven en half jaar bij defensie en startte na vier jaar een sportopleiding tot personal trainer. De grootste passie van Esther is sport. Voor haar opleiding moest ze een ondernemersplan schrijven. Esther vond het zo leuk dat ze naast haar werk bij defensie begon als personal trainer en op 6 januari 2013 startte met haar bedrijf The Body Buddy.

Eerst met twee trainingen bootcamps in de weekenden en vanaf 2014 een extra dag in de week door vrij te nemen op de maandag. Door bezuinigingen bij defensie besloot Esther om per 1 januari 2015 fulltime verder te gaan met haar bedrijf. Tot op de dag van vandaag heeft Esther geen seconde spijt gehad van haar besluit.

Esther geeft zes bootcamps en gemiddeld vijftien individuele trainingen in de week. Alle trainingen vinden buiten plaats. Er zijn verschillende niveaus, van no run tot extreme. Bij de no run op de zondagochtend wordt er alleen gewandeld en niet gerend, tussendoor doen we krachttraining. Op de woensdag bij de extreme ligt het hardlooptempo behoorlijk hoog en is er weinig rust tussen de krachtoefeningen. Op de maandag en donderdagavond en eind van de zondagochtend geeft Esther regular bootcamp. Hierbij wordt er tijdens de bootcamp wel gerend en de krachtoefeningen volgen elkaar in een lekker tempo op. Door het open karakter van Esther krijgt ze veel terug en voelen deelnemers zich helemaal thuis in de groep.

Op dinsdagavond geeft Esther vrijwillig bootcamp bij Slim leven in vinkhuizen. Naast alle verschillende bootcamps geeft ze ook personal training. In een één op één training werkt Esther samen met je naar een speciaal doel in combinatie met mindset. ‘Waarom wil je dit doen, wat moet je laten?’ Ze biedt een heel divers programma voor hele fitte, maar ook voor mensen die fitter willen worden, willen afvallen en het leuk vinden om te trainen.

In 2015 ontwikkelde Esther een online programma waarin training en tips over mindset en voeding verwerkt zijn. Er hebben al meer dan 250 dames het programma gevolgd en het kan nog steeds.

Het kookboek wordt geschreven voor vrouwen, maar iedereen kan het boek gebruiken als leidraad voor gezonde recepten.

Kijk voor meer informatie: www.thebodybuddy.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen