Hanze-lector Mark Mobach ontvangt eerste Deltapremie

Foto: Hanzehogeschool Groningen

Mark Mobach, lector Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen ontving dinsdag de eerste Deltapremie van 500.000 euro van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Mensen zich prettig laten voelen door het verbeteren van ruimtes, dat is waar Mobach naar streeft.

De Deltapremie is een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep en uitgebreide netwerk leveren aan de samenleving.

Winnaar

Mark Mobach wil met zijn onderzoek een bijdrage leveren aan de beste gebouwen voor mensen en organisaties. Dat doet hij door – in een multidisciplinaire setting samen met studenten en docent-onderzoekers – betere ruimte en dienstverlening te bedenken. Betere kantoren – en zelfs steden – die gezond gedrag stimuleren, betere zorggebouwen die stress reduceren, maar ook gevangenissen en stations die beter passen bij de behoeften van de samenleving.

Goede gebouwen voor de samenleving

De beoordelingscommissie roemt Mark Mobach om de impact die zijn onderzoek maakt op het kruispunt van verschillende domeinen, van openbaar vervoer tot de geestelijke gezondheidszorg.

Mobach: “We zien de prijs als een enorme aanmoediging om samen met onze partners door te gaan met ons onderzoek naar ruimte en organisatie in zorg, onderwijs, kantoren en steden. Ook daar waar er misschien minder financiële mogelijkheden zijn, zoals onderzoek met de kunsten en goede gebouwen voor kwetsbare groepen in de samenleving.”

De jury

De eerste Deltapremie wordt aan twee lectoren uitgereikt. Naast Mark Mobach ontving lector Anneloes van Staa van de Hogeschool Rotterdam ook een premie van 500.000 euro. De winnaars werden bepaald door een onafhankelijke beoordelingscommissie. Deze bestond uit 6 experts die werkzaam zijn bij de Erasmus Universiteit, Innofest, TU Delft, Stichting Toekomstbeeld der Techniek en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Over de Deltapremie

De Deltapremie is de nieuwe toonaangevende prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. De premie is een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep en uitgebreide netwerk leveren aan de samenleving. En een stimulering om die bijdrage nog verder te versterken en uit te breiden. De Deltapremie is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging Hogescholen en Regieorgaan SIA en wordt tweejaarlijks uitgereikt.

Het lectoraat van Mark Mobach is onderdeel van het Instituut voor Facility Management en het kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen