Studenten Alfa-college richten eerste mbo-studentenvereniging van Nederland op

Oprichters van mbo-studentenvereniging Primus.
Oprichters van mbo-studentenvereniging Primus.
Foto: Alfa-college

‘Primus’, dat is de naam van de eerste studentenvereniging van Nederland, die zich alleen richt op Mbo’ers. Zeven studenten van het Alfa-college uit Groningen hebben de studentenvereniging opgericht.

Het doel van deze vereniging is om mbo-studenten van ROC’s in en rondom Groningen met elkaar in contact te brengen, een netwerk met bedrijven te ontwikkelen én samen een leuke studententijd hebben.

“We zijn trots dat het ons is gelukt om een studentenvereniging voor alleen mbo’ers op te richten, volgens onderzoek de eerste van Nederland. Met Primus gaan we mbo-studenten van verschillende scholen bij elkaar brengen, want normaal gesproken heb je alleen contact met studenten van je eigen school. Bij onze vereniging gaan we samen studeren, eten en drinken, vergaderen en plezier maken. Daarnaast willen we een netwerk met bedrijven creëren zodat onze leden makkelijker aan een stageplek of baan komen”, vertelt Wesley Wedzinga, één van de oprichters van Primus en ICT-student bij het Alfa-college.

Onderzoek

In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) staan geen andere verenigingen die als doel hebben zich in te zetten voor alleen mbo-studenten. Dit blijkt uit onderzoek van de notaris waar de akte voor de oprichting van Primus is getekend.

De oprichters van deze mbo-studentenvereniging hebben zelf ook research gedaan: “We hebben in heel Nederland contact gehad met mbo-instellingen en op het internet gezocht of ze net als ons een studentenvereniging voor alleen mbo’ers hebben. We vonden geen ROC’s die dit hebben. Er zijn wel studentenverenigingen die mbo’ers aannemen, maar ze zijn dan een mix van hbo- én mbo-studenten”, zegt Leon Tjemmes, mede-oprichter van Primus en student Manager retail bij het Alfa-college.

Lid worden

Mbo-studenten die lid willen worden van Primus kunnen via de Instagram-pagina ‘studentenverenigingprimus’ een e-mail sturen óf dit rechtstreeks doen naar [email protected] Dan ontvang je een inschrijfformulier die je digitaal kunt invullen en terugsturen.

Studenten

Mbo’ers worden volgens de wet nu nog deelnemers genoemd, maar hier komt verandering in. Vanaf het studiejaar 2020-2021 worden ze volgens de wet namelijk studenten genoemd. Deze wetswijziging komt tegemoet aan de wens van jongeren in het mbo.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen