Noorderpoort organiseert ‘Keti Koti’-themaweek voor studenten

Foto: Archief De Redactie

Noorderpoort organiseert in de week van 27 juni op meerdere locaties in de stad activiteiten voor studenten, passend bij het thema van ‘Keti Koti’. Met deze van oorsprong Surinaamse feestdag wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd.

Voor Noorderpoort is dit de aanleiding om de week ervoor – in het kader van haar burgerschapsonderwijs – studenten actief bezig te laten zijn met thema’s als slavernij, discriminatie en racisme. Dankzij de inzet van verschillende organisaties is een gevarieerd programma samengesteld.

Studenten van Noorderpoort kunnen zich met hun klas aanmelden voor verschillende activiteiten. Zoals een stadswandeling langs het slavernijverleden, een gesprek met een oud-voetballer over racisme, een bezoek aan de tentoonstelling Bitterzoet Erfgoed, een open dialoog met de politie, een graffitiworkshop over achternamen, een bioscoopfilm met aansluitend een gesprek, en een rap & spoken word-workshop over discriminatie.

Het is een greep uit de activiteiten die van maandag 27 tot en met donderdag 30 juni plaatsvinden. Daarnaast is in die week in alle kantines van Noorderpoort een aantal Caraïbische en Surinaamse hapjes en gerechten verkrijgbaar.

Themaweek onderdeel van burgerschapsonderwijs

Deze themaweek is onderdeel van het burgerschapsonderwijs van Noorderpoort. Studenten leren afwegingen en keuzes te maken in de maatschappij, voor hun toekomst. Wat is bijvoorbeeld je rol is als inwoner van een stad, als consument en als werknemer of ondernemer? En hoe ga je om met belangrijke thema’s als racisme, discriminatie en gelijke kansen? Noorderpoort voert daarover open het gesprek, aansluitend bij de belevingswereld van haar studenten. Deze themaweek met ‘Keti Koti’ is daar een voorbeeld van.

Over Keti Koti

Keti Koti is van oorsprong een Surinaamse feestdag die wordt gevierd op 1 juli. In het Stranantongo betekent het letterlijk: ketenen gebroken, waarbij de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Op 1 juli 1863 werd de slavernij door middel van de emancipatiewet afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. In Nederland wordt deze dag steeds meer gevierd.

De themaweek van Noorderpoort is mede mogelijk door de inzet van onder andere Bitterzoet Erfgoed, Stichting Noordstaat, Discriminatie Meldpunt Groningen, FC Groningen, gemeente Groningen, Groninger Museum, Forum, Kinepolis, en Woonlandschap de Leyhoeve.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen