Technasium-leerlingen ontwerpen vissenhotel voor Paterswoldsemeer

Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Ruim 200 tweedejaars Technasium-leerlingen van RSG De Borgen, het Praedinius Gymnasium en het Stadslyceum gaan in het eerste schooltrimester een vissenhotel ontwerpen voor in het Paterswoldsemeer. Het is een bijzondere opdracht van waterschap Noorderzijlvest.

Het waterschap daagt hen uit om een vissenhotel – kunstmatige schuil- en paaiplaatsen voor vissen en kleine waterbeestjes – te ontwerpen.

Voordat ze gaan bouwen gaan ze vooronderzoek doen op het gebied van ecologie en van de omgeving. De jonge ontwerpers trappen af met een bezoek aan het Paterswoldsemeer, waar ze onder andere kennis maken met enkele toekomstige ‘hotelbewoners’. Daarnaast maken de leerlingen een plan om het vissenhotel bekendheid te geven en zichtbaar te maken bij de omgeving. Een vakjury van het waterschap beoordeelt de ontwerpen op haalbaarheid, duurzaamheid en originaliteit. De beste ontwerpen worden daadwerkelijk uitgevoerd.

Vissenhotels

Het aanleggen van vissenhotels is één van de maatregelen die het waterschap neemt om de waterkwaliteit en ecologie van het Paterswoldsemeer te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat het meer te weinig schuil- en paaiplekken voor vissen en kleine waterbeestjes heeft. Door de aanleg van natuurvriendelijke oevers en -zones wordt het leefgebied voor deze aantrekkelijker en het water van betere kwaliteit. Het waterschap legt hier zes hectare van aan, zodat er niet te veel waterplanten gaan groeien en daardoor overlast ontstaat bij recreanten.

Extra schuil- en paaiplaatsen

Daarnaast worden er extra schuil- en paaiplaatsen voor vissen en waterbeestjes gecreëerd, door een aantal vissenbossen en vissenhotels te bouwen. De hotels komen onder of nabij de steigers aan de oostzijde van het meer te liggen.

Het waterschap hoopt met de opdracht het bewustzijn van waterthema’s te vergroten en op mooie ontwerpen. “Het gaat niet alleen om kennis. We willen graag dat waterthema’s betekenis krijgen en dat jongeren in staat zijn het op zichzelf en hun eigen leefomgeving te betrekken”, aldus dagelijks bestuurder Annette van Velde. “Daarnaast merken we dat jongeren vaak nog heel creatief denken. Waar wij nog wel eens vanuit obstakels denken, denken zij sneller vanuit kansen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de uiteindelijke ontwerpen”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen