Alfa-college genomineerd voor duurzame Publieksprijs SustainaBul MBO

Foto: Alfa-college

Het Alfa-college is genomineerd voor de duurzame Publieksprijs van SustainaBul MBO. De SustainaBul is een jaarlijkse ranglijst van duurzaamheid van het middelbaar beroepsonderwijs binnen de ROC/AOC’s.

Koppeling met het vakgebied

In samenwerking met kunstenaar en activiste Claudy Jongstra begeven de studenten zich met Jongstra door middel van het thema ‘Extended Ground’ op nieuwe gronden, waardoor ze zich ontwikkelen.

De duurzame samenwerking kreeg voor studenten vorm met educatieve programma’s waarbij op dit moment zo’n 10 opleidingen zijn aangesloten. Een van deze programma’s, Material Journalism, is bijvoorbeeld opgenomen in het curriculum voor mbo-studenten Junior stylist. Studenten Junior stylist leren eigenschappen van een materiaal kennen, de waarde van historische natuurlijke kleurstoffen en oude ambachten zoals spinnen, kaarden, vilten en weven.

Sophie den Heijer, tweedejaarsstudent Junior Stylist, blikt terug op een van de dagen die ze doorbracht op de Biodynamische Boerderij ‘de Kreake’ van Claudy Jongstra: ‘een dag vol prikkels, waarbij het ontwikkelen van ons zintuiglijk vermogen centraal stond. In de biodynamische tuin in Húns werden we gemotiveerd om aandacht te besteden aan de oneindige geuren, kleuren, geluiden, smaken en texturen die er te vinden waren’. Material Journalism is gericht op alternatieve perspectieven en duurzame praktijken in de textiel, mode en stylingindustrieën.

De jury over de nominatie

De jury van de SustainaBul Publieksprijs heeft gekeken naar inspirerende en praktische voorbeelden waarin studenten vanuit persoonlijke betrokkenheid en handelen aan de ontwikkeling van duurzaamheid werken én waarbij een koppeling wordt gemaakt met het vakgebied waarvoor zij worden opgeleid. De jury: ‘Het Alfa-college doet dit op geheel eigen wijze in een meerjarige samenwerking met een kunstenaar Claudy Jongstra. Samen leren ze studenten en andere betrokkenen zowel persoonlijk als professioneel te kijken door een groene ecologische bril en de rode sociale bril en daarmee actief te laten bijdragen aan duurzame oplossingen’.

Publieksprijs

Naast het Alfa-college zijn Terra en het Mediacollege genomineerd voor de Publieksprijs. De winnaar wordt op 11 december bekend gemaakt tijdens het online Symposium Duurzaam Denken en Doen.

Behalve de nominatie voor de Publieksprijs dingt het Alfa-college, met zo’n 20 andere MBO instellingen, op 11 december mee naar een plek in de officiële ranking van SustainaBul MBO 2020. De SustainaBul MBO wordt georganiseerd door de Coöperatie Leren voor Morgen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen