Week van de Democratie

Foto: Gemeente Groningen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staan de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer van 14 tot en met 21 november een week lang in het teken van democratie.

De landelijke Dag van de Democratie is op vrijdag 16 november en op woensdag 21 november zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen, na de herindeling. Redenen om in de Week van de Democratie te laten zien dat het belangrijk is om te gaan stemmen op 21 november. Daarnaast laat de week zien dat democratie meer is dan stemmen en dat je ook op andere manieren actief en betrokken kan zijn.

Groningen loopt landelijk voorop met experimenten lokale democratie en gebiedsgericht werken waarin bewoners meer zeggenschap hebben over hun wijk.

Tegelijk willen initiatiefnemers de gemeente Groningen, Haren en Ten Boer een podium bieden aan maatschappelijke organisaties en partijen voor het presenteren van andere vormen van democratie en participatie.

Inkijkje programma

In alle drie gemeenten worden activiteiten georganiseerd die met democratie te maken hebben. Er is aandacht voor de experimenten met zeggenschap in de wijk zoals Wijkdeal De Wijert en de Coöperatieve Wijkraad Oosterpark.

In het Stadhuis van Groningen speelt theater Matzer een voorstelling die aanzet tot denken over je eigen betrokkenheid en politieke vernieuwing. De Stadsschouwburg komt met een vervolg op ‘De wijk de wereld’. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen geven hun kijk op de stand van de lokale democratie.

Het Groninger Forum organiseert een debat met journalisten over persvrijheid en democratie. Wat doet nepnieuws met de samenleving en hoe beïnvloedt dat de onafhankelijke controle van de macht? Daarnaast komt het Groninger Forum met een lijsttrekkersdebat op maandag 19 november en de uitslagenavond op 21 november.

Ook in Haren en Ten Boer zullen verkiezingsavonden worden georganiseerd.

Pannenkoeken

Voor kinderen, jongeren en ‘first time-voters’ zijn er leuke activiteiten over democratie. Op het Stadhuis en in de gemeentehuizen van Haren en Ten Boer kunnen leerlingen van groep 7 en 8 het spel Democracity spelen. In het programma is ruimte voor de kinderburgemeester, de kinderraad en de jongerenombudsman. Op locaties voor naschoolse opvang van de SKSG is aandacht voor democratie zoals met de vraag: eten we pannenkoeken of wortels vandaag? En is dat alleen een kwestie van de meeste stemmen gelden? Vanuit het Child Press Center verslaan kinderen elke dag de vele activiteiten van de Week van de Democratie.

Uitnodiging

Tijdens de Week van de Democratie kunnen organisaties en bewoners activiteiten organiseren die gelinkt zijn aan democratie. De gemeente faciliteert het podium en de communicatie. Mensen die willen meedoen en die een bijdrage willen leveren, kunnen zich aanmelden bij [email protected] Meer informatie staat op de website gemeente.groningen.nl/week-van-de-democratie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden