GroenLinks en lokale partijen grootste winnaars gemeenteraadsverkiezingen in Groningen

Foto: Archief De Redactie

GroenLinks is opnieuw de grootste partij in de gemeente Groningen. De partij kreeg 17,8 procent van de stemmen, oftewel 9 van de 45 zetels die de gemeenteraad van Groningen telt. Dat betekent wel een daling van 2 zetels ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Als tweede partij eindigde de PvdA. Ondanks dat de partij verlies leed en uitkwam op 11,8% van de stemmen (6 zetels). Vier jaar geleden kreeg de partij nog 13,0% van de stemmen (6 zetels). D66 is de derde partij, maar haalde minder stemmen met 10,4% van de stemmen (5 zetels). Vier jaar geleden kreeg de partij 10,7% van de stemmen (5 zetels).

De lokale partijen Partij voor de Dieren, Student & Stad en Partij voor het Noorden zijn de grote winnaars. Partij voor de Dieren kreeg 9,3% van de stemmen en 4 zetels Bij de vorige verkiezingen was dit 6,6% en 3 zetels. Student & Stad gaat van één naar drie zetels en Partij van het Noorden gaat van niets naar twee zetels.

Stadspartij 100% voor Groningen haalde 9,2% van de stemmen en vier zetels. De partijen hebben evenveel zetels als voor de fusie van beide partijen.

SP, VVD en ChristenUnie verliezen zetels. De SP haalde 8,2% en 4 zetels (was 9,5% en 5 zetels), de VVD haalde 7,5% en 3 zetels (was 8,9% en 4 zetels) en de ChristenUnie (5,1%, 2 zetels) had drie zetels. CDA blijft gelijk met twee zetels.

Nieuwkomer Forum voor Democratie behaalde 1,7 procent van de stemmen, maar dat is onvoldoende voor een zetel. Datzelfde geldt voor nieuwkomers Partij voor de Zuinigheid, BVNL en Lijst Blanco Teunis Dokter.

Opkomst

Het opkomstpercentage in de gemeente Groningen komt uit op 54,4%. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 lag dit op 44,1%. Het gaat om een voorlopige uitslag op grond van sneltellingen van de stembureaus. De uiteindelijke uitslag kan hier nog iets van afwijken. Het hoofdstembureau stelt op maandag 24 maart de definitieve uitslag vast.

Bij de gemeenteraadsverkiezing 2022 mochten 194.113 mensen hun stem uitbrengen.

Overzicht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen