Gemeenteraadsverkiezingen in Groningen: vervroegd stemmen vanaf deze maandag

Foto: De Redactie

Komende week staat in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart. Dit jaar kan ook al vervroegd gestemd worden op maandag 14 en dinsdag 15 maart. De stemmen die op maandag en dinsdag zijn uitgebracht, worden woensdag overdag geteld.

Het vervroegd stemmen op maandag 14 en dinsdag 15 maart kan bij 16 stembureaus. De stembureaus zijn op maandag, dinsdag en woensdag geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. Het stembureau in de hal van het Hoofdstation is woensdag om 6.30 uur open.

Gratis met de verkiezingstaxi

Mensen die slecht ter been zijn kunnen gebruik maken van de gratis verkiezingstaxi. De gratis taxi rijdt op alle drie de verkiezingsdagen. “De verkiezingstaxi haalt u thuis op en brengt u naar een goed toegankelijk stemlokaal in de buurt. Na het stemmen brengt de chauffeur u weer naar huis. De tijden die u afspreekt zijn richttijden. Dit betekent dat de taxi iets eerder of later kan voorrijden. Een mondkapje is verplicht in de taxi”, aldus de gemeente.

Een afspraak maken voor de verkiezingstaxi kan tot woensdag 16 maart 12.00 uur ‘s middags. Voor een afspraak kunt u bellen met: 088 – 339 4850 of mailen onder vermelding van Verkiezingstaxi 2022, ophaaladres en adres stemlocatie.

Op de website van de gemeente is een overzicht te vinden van alle stembureaus. In deze lijst kan ook de datum aangevinkt worden voor het stemmen en is te zien welke stembureaus geopend zijn op welke dag.

Experiment in Groningen

In Groningen verloopt het telproces anders. Groningen doet net als 33 andere gemeenten, waaronder Rotterdam, Utrecht en Maastricht mee aan een experiment centraal tellen. De stembureaus in die gemeenten tellen woensdag alleen het aantal stemmen per lijst, en de stemmen per kandidaat worden pas op donderdag geteld, op een of meerdere centrale locaties. Met deze zogenoemde centrale stemopneming wordt sinds de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 geëxperimenteerd. Doel is het proces van tellen betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken.

Op basis van de processen-verbaal tellen de stembureaus de uitslagen bij elkaar op. Het gemeentelijk centraal stembureau stelt maandag 21 maart in een openbare zitting de officiële uitslag en de zetelverdeling vast. Op woensdag 30 maart treden de zittende raadsleden af en worden de nieuwe leden geïnstalleerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen