Tweestrijd om grootste partij tussen GroenLinks en D66 tekent zich af

Foto: De Redactie

De gemeenteraadsverkiezingen in Groningen lijken een spannende tweestrijd te worden tussen GroenLinks, die nu de grootste partij in de raad is. D66 ligt nipt voor in de peilingen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van I&O research, gedaan in opdracht van GroenLinks.

Hoewel D66 in de peiling nog nipt voor GroenLinks de grootste partij in Groningen is, blijkt GroenLinks fors meer aanhang te hebben dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. GroenLinks, in de huidige gemeenteraad de grootste partij, komt uit op 16,2%. Dat is een stijging van bijna 6% in een jaar tijd. D66 wordt in deze peiling de grootste partij met 18,1% en verliest ten opzichte van 2021 een kleine 3% van de Groningse stem.

Lijsttrekker Mirjam Wijnja van GroenLinks: “We wisten altijd al dat de uitslag in 2018 uniek was, dus wij kijken vooral naar de uitslag van vorig jaar: GroenLinks laat enorme winst zien ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen. We groeien in een jaar 6%. Wij zien hele goede kansen om weer de grootste te worden in deze verkiezingen dus we gaan met volle inzet de laatste weken van de campagne in. We maken een tocht langs allerlei dorpen in de gemeente, blijven huis-aan-huis in gesprek met onze inwoners en zijn de laatste dagen van de campagne op verschillende plekken te vinden met flyers.”

Iedere stem telt

Wijnja: “Het is heel spannend, echt nek aan nek. In Groningen zijn we beiden op koers voor acht zetels, maar natuurlijk gaan wij ons best doen om meer zetels te halen dan in de peiling. Voor de links-groen-progressieve stem moet je echt bij GroenLinks zijn!” Alles is nog mogelijk voor GroenLinks, ook de grootste worden.’

I&O research deed tegelijk met de peiling voor Groningen ook een peiling in Amsterdam en Utrecht. In de drie steden wordt het heel close tussen GroenLinks en D66 om de grootste partij te worden.

De peiling werd eind februari gehouden onder 934 respondenten.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen