Gemeenteraadsleden zijn woensdagochtend met grijpers en vuilniszakken op straat te vinden. De raadsleden doen voor het eerst mee aan de gemeentelijke schoonmaakactie GrunnSchoon. gemeenteraadsleden die anders op de Politieke Woensdag op het stadhuis in een vergadering zouden zitten.
GrunnSchoon is de nieuwe naam van wat heel lang LenteKriebels heette, de jaarlijkse schoonmaakactie in de lente. Groepen inwoners ruimen samen zwerfvuil op met grijpers en vuilniszakken die Milieustewards van de gemeente ter beschikking stellen. GrunnSchoon is dit jaar van 29 maart tot en met 27 april.
“Zwerfafval is één van de grootste ergernissen van inwoners”, zeg raadslid Andrea Poelstra, die het initiatief nam om als gemeenteraad mee te doen met de schoonmaakactie. “Iedereen houdt van een schone omgeving. Veel inwoners doen daarom mee met GrunnSchoon. Daarom leek het ons met een aantal partijen goed om als raadsleden niet achter te blijven en ook onze handen uit de mouwen te steken en in de actieperiode mee te doen. Het is toch gaaf als we met een groepje raadsleden kunnen meehelpen Groningen een beetje schoner te maken.”
De raadsleden sluiten woensdagochtend 2 april aan bij de GrunnSchoon-actie van Bedrijvenvereniging Zuidoost die in samenwerking met het COA al zo’n 50 schoonmakers op de been brengt. In groepjes trekken de schoonmakers eropuit om bedrijventerrein Zuidoost schoner te maken.
Op deze Politieke Woensdag zijn er ook vanaf 10.00 uur verschillende sessies en vergaderingen van de gemeenteraad. Zo staat er onder meer een initiatiefvoorstel vanuit de gemeenteraad op de agenda. Vijf raadsfracties – uit de oppositie en de coalitie - hebben het initiatiefvoorstel ‘Geef de natuur eens stem!’ gemaakt. “Als de natuur een stem had, had ze de noodklok geluid: om mensen te vragen schadelijke invloed te stoppen en te werken aan herstel. Maar de natuur kan hier niet zelf om vragen”, aldus de initiatiefnemers.
Het voorstel wil een onderzoek of het mogelijk is in Groningen de natuur “rechten of op andere wijze een stem te kunnen geven” en of een bepaald natuurgebied een voogd kan krijgen die een rol kan hebben in nieuw beleid. Dit initiatiefvoorstel komt woensdagavond om 21.00 uur aan de orde.
Andere onderwerpen die op de agenda van de raad staan op 2 april zijn onder meer het coffeeshopbeleid en het uitvoeringsprogramma Leefbaarheid en Veiligheid.
Belangstellenden kunnen de meeste sessies van de raad op de publieke tribune bijwonen of thuis zien via de livestream via de website van de gemeenteraad: gemeenteraad.groningen.nl